Znáte amarant? Domácí amarantová mouka vám velmi zachutná!

img
12. 11. 2020 Přečteno: 1502x

Amarant patří mezi plodiny, na které se tak trochu zapomíná. A je to škoda. Amarant i amarantová mouka byly běžnou součástí jídelníčku našich předků. Dnes se k němu sice pomalu vracíme, ale stále není tak populární, jak by si zasloužil. Pojďte s námi ochutnat prastarou plodinu, ze které si můžete připravit spoustu netradičních dobrot.

Amarant znaly už velice dobře staré civilizace Mayů, Aztéků i Inků. Pro ně byl základní potravinou. Rovněž byl ale amarant i amarantová mouka považovány za posvátnou a léčivou plodinu

Amarant chutná dětem i dospělým

Amarant obsahuje spoustu cenných látek. Doporučuje se proto zařazovat jej pravidelně do jídelníčku. Pochutnat si na něm mohou malé děti, těhotné ženy, a dokonce i sportovci, kterým dodá spoustu kvalitních bílkovin. Ze stejného důvodu se hodí i pro vegetariány a vegany. A protože jde o bezlepkovou plodinu, mohou ho jíst i jedinci, kteří jsou citlivý na obsah lepku v potravinách. Amarant a z něj připravovaná amarantová mouka obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek i nenasycené mastné kyseliny. A taky aminokyselinu lysin, které podporuje tvorbu mozkových buněk, dětem tedy prospívá skutečně velmi.

Čtěte také:

Stravování podle ajurvédy - zhubněte přebytečná kila a získejte sebevědomí přírodní cestou

Zdravá strava může být i uměleckým dílem. Jezte podle barev

Amarant a amarantová mouka v kuchyni

Amarant se právem řadí mezi takzvané superpotraviny. Velmi zjednodušeně se dá říci, že amarant může fungovat jako plnohodnotná náhražka rýže. Ale amarantová semínka je možné využít i jako cereálie, pražená nebo dokonce jen naklíčená. Možností je spousta. Amarant i z něj připravená amarantová mouka mají lehkou a velmi příjemnou oříškovou chuť. Vynikají velice nízkým glykemickým indexem, tedy jsou vhodné pro hubnoucí jedince i diabetiky. Ostatně při cukrovce, obezitě i celiakii jej vřele doporučuje i lidové léčitelství.

Amarant a amarantová mouka v kuchyni

Amarant se perfektně hodí pro přípravu ranních snídaňových kaší. Z amarantové mouky si můžete snadno upéct bezlepkový amarantový chléb. A určitě jej využijte i jako přílohu. Případně si můžete uvařit například amarantové „rizoto“. Připravuje se stejně jako běžné rizoto, jen se rýže v hlavní roli vystřídá s amarantem. Amarantová mouka je pak skvělá i do palačinek, koláčů nebo nejrůznějších dezertů. A nemusíte si ji ani kupovat. Jednoduše suchý amarant umelte na mlýnku na velmi jemný prášek. Takto připravená amarantová mouka vás vyjde levněji než kupovaná, ale především – budete ji mít čerstvě namletou.

Amarant: Polévka k obědu

Přísady:

  • 50 g amarantového zrna
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 25 ml smetany
  • pepř, muškátový oříšek
  • 5 g amarantová mouka
  • 15 g sýru eidam
  • 1 l zeleninového vývaru

Příprava:

Amarant přisypeme do zeleninového vývaru a vaříme asi čtvrt hodiny. Mezitím osmahneme na másle cibuli, přidáme do polévky a vaříme ještě deset minut. Promícháme, dochutíme smetanou, pepřem a muškátovým oříškem. Mátře-li potřebu, může se využít amarantová mouka k zahuštění polévky. Polévku podávejte se strouhaným sýrem a jemně sekanou pažitkou.

Amarant lze připravit na mnoho způsobů

Amarant: Sladká tečka

Přísady:

  • 60 g amarant
  • 200 ml tučného mléka
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička chia semínek
  • ½ lžičky skořice
  • 10 g citrónové šťávy

Příprava:

Amarant nejdříve propláchneme ve vodě, aby se zrna zbavila hořkosti. Pak je vaříme zhruba půl hodiny v mléce na mírném plameni (v případě potřeby přidáme vodu). Mezitím si lžičku chia semínek zalijeme trochou vody a necháme v lednici zgelovatět. Na závěr vaření vsypeme do amarantové kaše kakao a skořici. Po uvaření necháme amarant vychladnout, přisypeme nabobtnalá chia semínka a dochutíme citrónovou šťávou a medem. Důkladně vše promícháme a dáme do lednice přes noc vychladnout. 

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Znáte amarant? Domácí amarantová mouka vám velmi zachutná!

RE: Znáte amarant? Domácí amarantová mouka vám velmi zachutná!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.