Luštěniny obsahují hodně bílkovin

Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?

Luštěniny nebo také luskoviny, mezi které nejčastěji řadíme hrách, čočku, fazole, cizrnu, ale také sóju nebo lupinu jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale také sacharidů, vitaminů zejména skupiny B a dále například vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu či železa. V našem jídelníčku můžeme luštěniny využít jako náhradu za maso. Jak luštěniny připravit? Jaký vliv mají luštěniny na naše zdraví? A proč bychom je neměli kombinovat s masem? Zkuste i náš recept na indický dahl z červené čočky.

Luštěniny a zdraví: Proč zařadit luštěniny do jídelníčku

Kromě zmíněných bílkovin (obsahují 20–50 g bílkovin ve 100 g dané luštěniny), sacharidů, vitamínů a minerálních látek (vápník, zinek, železo…), obsahují luštěniny poměrně vysoké množství vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina přispívá ke správnému fungování našeho trávicího traktu, čímž se snižuje i riziko vzniku řady zdravotních obtíží (včetně rizika vzniku rakoviny tlustého střeva nebo konečníku). Nerozpustná vláknina se například podílí i na regulaci „špatného“ LDL cholesterolu, čímž se snižuje i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo mozkových příhod.

Jak na luštěniny

Řada lidí má bohužel názor na luštěniny pokřivený školní jídelnou. Typická hrachová kaše v podobě nevzhledné šedozelené hroudy s párkem či vajíčkem je skutečným postrachem již mnoho generací. Vězte však, že i hrachová kaše může být pochoutkou, stejně tak ostatní luštěniny. Jak na luštěniny, aby vám chutnaly?

Čtěte také:

Zvýšený cholesterol lze snížit i přírodní cestou

  • Většina luštěnin se před vařením musí namáčet. Luštěniny se tak stávají lépe stravitelnými, a navíc se během namáčení do vody „vyplaví“ látky, které způsobují nadýmání (oligosacharidy), případně jsou pro lidský organismus toxické (trypsin, lektin…). To je i důvod, proč luštěniny před vařením tuto vodu slijeme a nahradíme novou.
  • Využijte síly bylin. Není náhodou, že naše babičky určité potraviny vždy kombinovaly s určitým druhem koření (bylin). Nejznámější je pravděpodobně kombinace brambory a kmín. V případě luštěnin se do nich nejčastěji přidávaly rozmarýn, tymián, fenykl, saturejka, majoránka, koriandr. Ty zabraňovaly plynatosti a opět přispívaly k lepšímu strávení.
  • Využijte sílu klíčení. Možná vás překvapí, že ne každá luštěnina se musí „vařit“. Každý asi známe čerstvý hrášek, ale existují i některé druhy, které lze elegantně namíchat do salátů anebo si je dát jako chutnou a výživnou svačinu. Není třeba další úpravy. Typické jsou fazole mungo.
  • Není čočka jako čočka. Najděte ty luštěniny, které chutnají právě vám. Zatímco zelenou čočkou známe ze školních jídelen, na černé čočce – beluga si pochutnávají ve Francii a červenou čočku najdeme například v Indii. Ne každá se musí namáčet. Podobně je to s dalšími druhy luštěnin. Nejsou stejné!
  • Luštěniny bychom neměli kombinovat s masem. Důvodů je více, ale hlavním důvodem je že oboje je zdrojem bílkovin. Skvělou variantou k luštěninám je překvapivě rýže anebo zelenina. A to, jak vařená, tak čerstvá.
  • Kořeníme až na závěr. Na rozdíl od většiny jídel, luštěniny se dochucují až na závěr. Pokud například čočku posolíte během vaření, její slupka ztvrdne a jen těžko ji dovaříte. Luštěniny lze nicméně vařit se zeleninou, rýží, ale také například s česnekem.

Jak na luštěniny: Kam luštěniny zařadit?

Výhodou luštěnin je jejich přizpůsobivost. Luštěniny mohou být „hlavním“ jídlem, přílohou, pomazánkou, omáčkou, polévkou, ale i součástí salátů nebo jako zdravé mlsání. V obchodech narazíte i na luštěninové sladké tyčinky, těstoviny, různé placičky či slané dobroty. Každá z luštěnin má charakteristickou chuť, vůni, ale také vlastnosti a výživové vybavení. Jak na luštěniny?

  • Červená čočka se nemusí namáčet, její příprava je rychlá a vznikne typická žlutá (ano, žlutá) „kaše“, která se v Indii nazývá dahl.
  • Černá čočka beluga naopak zůstává krásně sypká a lehce „na skuz“ i po dokončeném vaření
  • Cizrna – oříšková příchuť, obvykle se používá nakládaná ve slaném nálevu, lze z ní připravit typický arabský pokrm hummus (přidáte olej, česnek, sůl a rozmixujete), praženou cizrnu můžete využít jako zdravé zobání na party, využít cizrnu můžete i k ozvláštnění salátů
  • Fazole mungo – mají jemnou hořkosladkou chuť, skvělé zejména naklíčené jako součást salátů nebo orientálních pokrmů
  • Fazole adzuki – nasládlé malé červené fazole, které slouží k přípravě různých past, které se následně používají i například do palačinek

Červená čočka: Luštěniny po indicku

Potřebujete: červená čočka (cca 3–4 polévkové lžíce na osobu), česnek, čerstvý zázvor, cibule, lžíce kokosového oleje, koriandr (ideálně čerstvý), rajčata, sůl

Postup: Nasekaný zázvor, česnek a cibuli zpražíte na kokosovém oleji, přidáte trochu kari a necháte osmahnout. Poté přidáte červenou čočku, promícháte a necháte trošku pražit na oleji. Zalijete vodou tak, aby byla čočka ponořená, ale nemělo to konzistenci polévky. Pozor, čočka bude vodu vsakovat, proto je třeba pokrm „hlídat“, občas zamíchat a udržovat jej v kašovité podobě. Nakrájejte červená rajčátka a čerstvý koriandr a vmíchejte do směsi. Postupně přilévejte vodu, aby stále byla „kašovitá“ konzistence. Až do změknutí/rozvaření čočky. Na závěr přidejte sůl, případně ještě čerstvý zázvor a koriandr. Podává se teplé s rýží. Délka přípravy je cca 20–30 minut.

Auto článku: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Naléhavá nabídka půjčky. Nabízím půjčky s největší rychlostí a spolehlivostí. M�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.