Luštěniny obsahují hodně bílkovin

Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?

Luštěniny nebo také luskoviny, mezi které nejčastěji řadíme hrách, čočku, fazole, cizrnu, ale také sóju nebo lupinu jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale také sacharidů, vitaminů zejména skupiny B a dále například vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu či železa. V našem jídelníčku můžeme luštěniny využít jako náhradu za maso. Jak luštěniny připravit? Jaký vliv mají luštěniny na naše zdraví? A proč bychom je neměli kombinovat s masem? Zkuste i náš recept na indický dahl z červené čočky.

Luštěniny a zdraví: Proč zařadit luštěniny do jídelníčku

Kromě zmíněných bílkovin (obsahují 20–50 g bílkovin ve 100 g dané luštěniny), sacharidů, vitamínů a minerálních látek (vápník, zinek, železo…), obsahují luštěniny poměrně vysoké množství vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina přispívá ke správnému fungování našeho trávicího traktu, čímž se snižuje i riziko vzniku řady zdravotních obtíží (včetně rizika vzniku rakoviny tlustého střeva nebo konečníku). Nerozpustná vláknina se například podílí i na regulaci „špatného“ LDL cholesterolu, čímž se snižuje i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo mozkových příhod.

Jak na luštěniny

Řada lidí má bohužel názor na luštěniny pokřivený školní jídelnou. Typická hrachová kaše v podobě nevzhledné šedozelené hroudy s párkem či vajíčkem je skutečným postrachem již mnoho generací. Vězte však, že i hrachová kaše může být pochoutkou, stejně tak ostatní luštěniny. Jak na luštěniny, aby vám chutnaly?

Čtěte také:

Zvýšený cholesterol lze snížit i přírodní cestou

  • Většina luštěnin se před vařením musí namáčet. Luštěniny se tak stávají lépe stravitelnými, a navíc se během namáčení do vody „vyplaví“ látky, které způsobují nadýmání (oligosacharidy), případně jsou pro lidský organismus toxické (trypsin, lektin…). To je i důvod, proč luštěniny před vařením tuto vodu slijeme a nahradíme novou.
  • Využijte síly bylin. Není náhodou, že naše babičky určité potraviny vždy kombinovaly s určitým druhem koření (bylin). Nejznámější je pravděpodobně kombinace brambory a kmín. V případě luštěnin se do nich nejčastěji přidávaly rozmarýn, tymián, fenykl, saturejka, majoránka, koriandr. Ty zabraňovaly plynatosti a opět přispívaly k lepšímu strávení.
  • Využijte sílu klíčení. Možná vás překvapí, že ne každá luštěnina se musí „vařit“. Každý asi známe čerstvý hrášek, ale existují i některé druhy, které lze elegantně namíchat do salátů anebo si je dát jako chutnou a výživnou svačinu. Není třeba další úpravy. Typické jsou fazole mungo.
  • Není čočka jako čočka. Najděte ty luštěniny, které chutnají právě vám. Zatímco zelenou čočkou známe ze školních jídelen, na černé čočce – beluga si pochutnávají ve Francii a červenou čočku najdeme například v Indii. Ne každá se musí namáčet. Podobně je to s dalšími druhy luštěnin. Nejsou stejné!
  • Luštěniny bychom neměli kombinovat s masem. Důvodů je více, ale hlavním důvodem je že oboje je zdrojem bílkovin. Skvělou variantou k luštěninám je překvapivě rýže anebo zelenina. A to, jak vařená, tak čerstvá.
  • Kořeníme až na závěr. Na rozdíl od většiny jídel, luštěniny se dochucují až na závěr. Pokud například čočku posolíte během vaření, její slupka ztvrdne a jen těžko ji dovaříte. Luštěniny lze nicméně vařit se zeleninou, rýží, ale také například s česnekem.

Jak na luštěniny: Kam luštěniny zařadit?

Výhodou luštěnin je jejich přizpůsobivost. Luštěniny mohou být „hlavním“ jídlem, přílohou, pomazánkou, omáčkou, polévkou, ale i součástí salátů nebo jako zdravé mlsání. V obchodech narazíte i na luštěninové sladké tyčinky, těstoviny, různé placičky či slané dobroty. Každá z luštěnin má charakteristickou chuť, vůni, ale také vlastnosti a výživové vybavení. Jak na luštěniny?

  • Červená čočka se nemusí namáčet, její příprava je rychlá a vznikne typická žlutá (ano, žlutá) „kaše“, která se v Indii nazývá dahl.
  • Černá čočka beluga naopak zůstává krásně sypká a lehce „na skuz“ i po dokončeném vaření
  • Cizrna – oříšková příchuť, obvykle se používá nakládaná ve slaném nálevu, lze z ní připravit typický arabský pokrm hummus (přidáte olej, česnek, sůl a rozmixujete), praženou cizrnu můžete využít jako zdravé zobání na party, využít cizrnu můžete i k ozvláštnění salátů
  • Fazole mungo – mají jemnou hořkosladkou chuť, skvělé zejména naklíčené jako součást salátů nebo orientálních pokrmů
  • Fazole adzuki – nasládlé malé červené fazole, které slouží k přípravě různých past, které se následně používají i například do palačinek

Červená čočka: Luštěniny po indicku

Potřebujete: červená čočka (cca 3–4 polévkové lžíce na osobu), česnek, čerstvý zázvor, cibule, lžíce kokosového oleje, koriandr (ideálně čerstvý), rajčata, sůl

Postup: Nasekaný zázvor, česnek a cibuli zpražíte na kokosovém oleji, přidáte trochu kari a necháte osmahnout. Poté přidáte červenou čočku, promícháte a necháte trošku pražit na oleji. Zalijete vodou tak, aby byla čočka ponořená, ale nemělo to konzistenci polévky. Pozor, čočka bude vodu vsakovat, proto je třeba pokrm „hlídat“, občas zamíchat a udržovat jej v kašovité podobě. Nakrájejte červená rajčátka a čerstvý koriandr a vmíchejte do směsi. Postupně přilévejte vodu, aby stále byla „kašovitá“ konzistence. Až do změknutí/rozvaření čočky. Na závěr přidejte sůl, případně ještě čerstvý zázvor a koriandr. Podává se teplé s rýží. Délka přípravy je cca 20–30 minut.

Auto článku: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Velmi dobrá, rychlá a bezpečná půjčka Dobrý den dámy a pánové, nabízíme spolehliv�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoční recepty: Nejlepší tradiční i moderní pochoutky na sváteční stůl

Velikonoce jsou skvělou příležitostí k přípravě lahodných pokrmů. Svátečný menu musí vypadat i chutnat krásně. Ať už se chystáte na pečení mazance, beránka, jidášů nebo hledáte inspiraci na originální sváteční ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.