Využití fazolí v kuchyni

30. 08. 2017 Přečteno: 1034x

Pokud vybíráte fazole, dejte hlavně na jejich barvu. Čím jsou fazole tmavší, tím mají lepší chuť a jsou lépe stravitelné. Před jakoukoliv tepelnou úpravou je důležité namočit fazole do vody. Ty následně nabobtnají a změknou. Nikdy je ale nenamáčejte do horké vody. Dejte si také pozor na nedovařené nebo syrové fazole, kvůli vysokému obsahu nestravitelných látek se můžete dokonce i otrávit.

Fazole mají své místo zejména v indické a mexické kuchyni. Pokud ale i vy přemýšlíte, že byste je zařadili do svého jídelníčku, zde je pár nápadů na jejich úpravu.

Fazole červená ledvina: Tento druh fazole je typický pro přípravu mexických jídel. Nejlepší je ve spojení s kukuřicí, například ve směsi ještě s hovězím masem zabalené v tortille.

Bílé fazole: Mají tzv. moučnatější konzistenci, tudíž se hodí spíše do polévek nebo guláše. 

Adzuki fazole: Jsou vhodné nejen na přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů.

Mungo fazole: Nejčastěji se tyto fazole nechávají klíčit a následně se jimi posypávají saláty.

Pokud se jedná o fazolové lusky, je postup při nákupu zcela jiný. U fazolových lusků budeme koukat hlavně na to, aby měly svěží světle zelenou barvu bez jakýchkoliv skvrn. Nejlepší je proto nakupovat lusky na trhu, přímo od zahrádkáře, nebo si je vypěstovat sami. U kupovaných lusků v supermarketu není tolik zaručená čerstvost.

Stejně jako fazole jsou i fazolové lusky jedovaté, pokud nejsou nijak tepelně zpracované. Než je ale začneme upravovat, je dobré odstranit stopky, které bývají většinou tvrdé a nepoživatelné. Fazolové lusky můžeme upravovat na nejrůznější způsoby – můžeme je vařit, dusit, grilovat, přidávat do salátů, rozmixovat na polévku, použít jako přílohu k masu nebo do masových a zeleninových směsí.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…