Mořské řasy jako superpotraviny: Chlorella jako lahodná součást jídelníčku - 3. díl
Chlorella patří mezi výjimečné mořské řasy. Do jídelníčku by ji čas od času měl zařadit každý. Chlorella má schopnost likvidovat cizorodé bakterie, může podpořit regeneraci tkání a pečuje o správný růst a dělení buněk.
Chlorella: Řasa stará jako lidstvo samo
Chlorella je patrně jedním z nejstarších organismů žijících na Zemi. Odhadované stáří chlorelly je cca 2,5-3 miliardy let. Podle vědců je velmi pravděpodobné, že právě chlorela vyvinula užitečný mechanismus fotosyntézy, bez kterého by zde život mohl jen stěží existovat. Veřejně známá je tato jednobuněčná řasa (chlorela) však až od roku 1890. Tehdy ji objevil dánský mikrobiolog Martinus Willem Beijerinck.
Zelené superpotraviny - chlorella, spirulina a zelený ječmen. Zázrak, nebo marketingový tah?
Mořské řasy jako zázrak: Co v sobě chlorela ukrývá
Chlorella obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Patří mezi velmi cenné mořské řasy. Chlorella ukrývá zejména vitamín A, B3 a E. Nechybí ani vitamín K1, který je možno dohledat i pod názvem fylochinon. Chlorella se pyšní i vysokým obsahem kyseliny listové. Z minerálních látek pak nechybí zejména vápník, hořčík a draslík.
Chlorella se pyšní také vysokým obsahem bílkovin a vlákninou. Nechybí však ani sacharidy či tuky. Zde se však jedná o poměrně malé množství. Za zmínku rozhodně stojí i aminokyselina tryptofan. Z něj vzniká v těle po požití serotonin, tedy hormon štěstí. V neposlední řadě pak chlorella obsahuje i růstový faktor CGF, o kterém odborná literatura uvádí, že může mít omlazující a posilující účinky.
Chlorella jako lahůdka – polévka s chlorellou
Přísady:
- 2 nakrájené cibule
- 1 lžíce oleje
- 5 mrkví
- 2 stroužky česneku
- 1 červená nebo zelená paprika
- 10 hráškových lusků
- 4 oloupané a nakrájené brambory
- 1 litr vody
- 1 lžička chlorelly
- bylinná sůl
- sójová omáčka nebo miso
- paprika, petrželka, bazalka a koriandr
Příprava:
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu, osmahneme po dobu cca 3 minut. Pak přidáme brambory, vodu a ostatní suroviny kromě chlorelly a bylin, vaříme 15 minut. Nakonec přidáme nasekané bylinky a nesmí chybět ani chlorella rozmíchá předem v trošce vody. Podáváme s opečenou bagetkou.
Fattoush
Přísady:
- 250 g cherry rajčátek
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekané máty
- 2 lžičky mořské řasy (chlorella)
- 8 ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 1 červená paprika
- 1 okurka hadovka
- ¼ hrnku sezamového oleje
- libanonský chléb (pita)
Na zálivku:
- ¼ hrnku sezamového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
Příprava:
Nejprve si připravíme zálivku. Sezamový olej spolu s citrónovou šťávou nalijeme do skleničky s uzávěrem, dobře protřepeme a dáme stranou. Druhou část sezamového oleje rozehřejeme a osmažíme na něm libanonský chleba nakrájený na čtvrtky do křupava. Rajčata překrojíme na půlky, oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, očištěnou a jadřinců zbavenou papriku nakrájíme na čtverečky, ředkvičky na plátky a cibulku na proužky. Všechno v míse promícháme i s nasekanou petrželkou a mátou. Až nakonec přidáme mořské řasy. Přidá se chlorela a zakápneme zálivkou ze skleničky. Jednotlivé porce ozdobíme osmaženým chlebem, který nalámeme na kousky.
Autor článku: Monika Poledníková
DALŠÍ DÍLY SERIÁLU:
Mořské řasy jako superpotraviny: Pomůže kelp na štítnou žlázu? - 1. díl
Mořské řasy jako superpotraviny: Poradí si spirulina s žaludečními vředy? – 2. díl
Napsat komentář: Mořské řasy jako superpotraviny: Chlorella jako lahodná součást jídelníčku - 3. díl
RE: Mořské řasy jako superpotraviny: Chlorella jako lahodná součást jídelníčku - 3. díl