Bobuloviny patří mezi nejzdravější potraviny. Druhy ovoce, které byste měli rozhodně jíst

Bobuloviny patří mezi nejzdravější potraviny. Druhy ovoce, které byste měli rozhodně jíst
22. 06. 2022 Přečteno: 1628x

Bobuloviny jsou sladké, oblíbené, chutnají a mají hlavně nespočet pozitivních přínosů pro naše tělo. A právě teď je jejich sezóna, rozhodně bychom ji neměli promarnit. Jahody, maliny, borůvky, ostružiny… Jezte, co hrdlo ráčí. Ideálně čerstvé a přímo ze zahrady.

Bobuloviny si můžeme dát jen tak nebo z nich připravovat skvělé letní koláče, smoothie, sirupy, kompoty… Rozhodně bychom se jim ale neměli vyhýbat. Nadneseně se dá říci, že čím více jich sníme, tím více prospějeme svému tělu.

Bobuloviny nadopované antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají udržet volné radikály pod kontrolou. Volné radikály nám škodí. Tedy především našim buňkám. Vytvářejí totiž oxidační stres, který buňky ničí. A právě antioxidanty si s touto nepříjemnou situací umí velice dobře poradit. Bobuloviny jsou perfektním zdrojem antioxidantů jako jsou antokyany, kyselina ellagová nebo resveratrol. A navíc, krom ochrany našich buněk, mohou tyto antioxidanty také snižovat riziko vzniku některých onemocnění a pomáhají zbavit nás zánětů v těle. Nejsilnější antioxidanty v sobě ukrývají především ostružiny, maliny a borůvky

Čtěte také:

Sladké jahody: Vyzkoušejte je v 11 různých receptech

Kanadské borůvky: superpotravina, kterou si můžete sami vypěstovat

Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví

Bobuloviny srovnají hladinu krevního cukru

Provedené studie prokazují, které bobuloviny mohou snížit hladinu krevního cukru a rovněž se podílejí na lepší a rychlejší inzulínové odpovědi. Důležité je rovněž i to, že tyto pozitivní účinky bobulovin se projevují jak u zdravých lidí, tak i u lidí s inzulinovou rezistencí. Ideálně bychom měli bobuloviny konzumovat ke každému pokrmu, který v sobě ukrývá vysoké množství sacharidů. Jíst je můžeme “jen tak” nebo je podávat jako doplněk stravy například ve formě smoothie koktejlu.

Bobuloviny obsahují spoustu vlákniny

Bobuloviny jsou skvělým zdrojem vlákniny. A to i včetně té rozpustné. Právě konzumace rozpustné vlákniny zpomaluje pohyb stravy trávicím traktem, což následně vede ke snížení a hladu a zároveň i ke zvýšení pocitu plnosti. To může ve výsledku pomoci snížit příjem kalorií a usnadnit tedy i případné hubnutí. Navíc vláknina pomáhá snižovat počet kalorií, které absorbujeme z jídla. Tudíž i tento efekt nám může pomoci rychleji zhubnout. Skvělé pro tento účel jsou především maliny, ostružiny, jahody a borůvky

Bobuloviny dodají tělu živiny

Ač jsou bobuloviny nízkokalorické, jsou pro lidský organismus obrovsky výživné. Krom jiných látek ukrývají i spoustu vitamínů a minerálních látek. Především vitamín C. Zde vedou prim ostružiny, které ho obsahují absolutně nejvíce. Nechybí ale ani další cenné látky, jako je draslík, fosfor, mangan a podobně.

Které bobuloviny máte nejraději?

Bobuloviny jsou protizánětlivé

Zánět je obrana těla proti infekci nebo zranění. Ovšem při zvýšené hladině stresu, nedostatku pohybové aktivity a nevhodném výběru potravin ke konzumaci, dochází ke skrytým zánětům v těle, které je mnohdy značně náročné odhalit. Přitom nám třeba i způsobují spoustu dalších zdravotních komplikací, jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění či obezita. Bobuloviny jsou schopny účinně snižovat zánět těle, a to i ten skrytý.

Bobuloviny mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu

Zdravotní problém, se kterým bojuje velká část populace. Vysoká hladina cholesterolu. Jednou z nutností, kterou je úprava jídelníčku. A rovněž i zařazení některých druhů bobulovin. Bylo prokázáno, že jahody a černé maliny pomáhají účinně snižovat hladinu cholesterolu u lidí, kteří jsou obézní nebo mají metabolický syndrom. Bobuloviny pomáhají snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a pomáhají jej chránit před oxidací. To může ve výsledku snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Bobuloviny pro krásnou pokožku

Bobuloviny mohou přispívat ke krásnější a mladší pokožce. Eliminují vrásky a pomáhají předcházet jejich vzniku. Je to dáno tím, že obsažené antioxidatny pomáhají kontrolovat volné radikály. Což je jedna z hlavních příčin poškození kůže, která má velký vliv na stárnutí. Za pozitivními přínosy bobulovin souvisejících s pokožkou, stojí především kyselina ellagová. Právě ta pomáhá chránit kolagen a podporuje jeho tvorbu. Právě kolagen umožňuje pokožce, aby zůstala elastická a pevná. Když kolagen chybí, pokožka ochabuje a tvoří se vrásky. 

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Bobuloviny patří mezi nejzdravější potraviny. Druhy ovoce, které byste měli rozhodně jíst

RE: Bobuloviny patří mezi nejzdravější potraviny. Druhy ovoce, které byste měli rozhodně jíst

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.