Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery
Ostružinový likér je jedním z těch alkoholických nápojů, které sice nejsou omamné mírou alkoholu, ale při jejichž vychutnávání v zimě si zasněně vzpomenete léto. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a z několika možností si stačí vybrat recept, který vám nejvíce vyhovuje. Nejvíc času vám tak zabere ostružiny nasbírat.
1) Ostružinový likér – recept
Na ostružinový likér budeme potřebovat:
- 500 g zralých ostružin
- 250 g cukru krystal
- 1 litr vodky
Pokud chceme nechat vyniknout vůni ostružin, použijeme vodku nebo jiný nearomatický 40% alkohol. Jinak lze použít i například slivovici, jen to může ovlivnit výsledné aroma.
Ostružinový likér – postup
Do skleněné nádoby s víkem vložíme očištěné ostružiny, zasypeme je cukrem a zalijeme vodkou. Uzavřenou nádobu necháme stát na slunném a teplém místě po dobu 6 týdnů a občas její obsah protřepeme. Poté ostružinový likér scedíme přes látkovou utěrkou/plenou vyložený cedník a přelijeme jej do lahví.
2) Ostružinový likér – recept sladký podle vás
Ingredience jsou podobné, jen postup se mírně liší.
Na ostružinový likér budeme potřebovat:
- zavařovací sklenici 0,7 l
- ostružiny
- alkohol – vodku, slivovice atd.
- cukr
- vodu
Ostružinový likér sladký podle vás – postup
U tohoto receptu chystáte suroviny takzvaně „od oka“. Zavařovací sklenici naplňte ostružinami a zalijte alkoholem tak, aby byly ostružiny ponořené. Také v tomto receptu nechte ostružiny v alkoholu louhovat 6 týdnů na teplém místě, tentokrát ale bez cukru. Poté směs slijte přes jemné sítko/cedník a z ostružin vymačkejte šťávu.
K oslazení likéru si svaříme cukr s vodou v poměru asi 15 lžic cukru ve 200 ml vody a necháme cukrový roztok vychladnout. Cukerný roztok pak přidáváme k ochucenému alkoholu – množství podle toho, jak silný a sladký chceme výsledný ostružinový likér – při prvním pokusu budete muset chvíli ochutnávat, než najdete svůj oblíbený poměr – nezapomeňte si výsledný poměr někam poznamenat!
Výhodou obou receptů je, že si přípravou za studena v likéru zachováte cenné vitamíny a minerály z ostružin – především vitamíny C a B, železo, hořčík a vápník.
3) Ostružinový likér – recept s intenzivní vůní
Poslední recept je nejvoňavější, jen možná o něco pracnější.
Na ostružinový likér budeme potřebovat:
- 2 litry zralých ostružin
- 500 g cukru
- 300 ml vody
- 1 litr vodky
- 1 ks celé skořice
- 3 ks nového koření
Ostružinový likér s intenzivní vůní – postup
Ostružiny rozmačkáme a necháme v lednici 4 dny uležet. Následně necháme ostružiny vykapat přes plátnem vyložený cedník. V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením, přidáme ostružinovou šťávu a vše necháme na mírném ohni redukovat přibližně půl hodiny.
Takto uvařený sirup necháme vychladnout a vytáhneme z něj koření. Sirup dále smícháme s alkoholem a přes kávový filtr jej slijeme do lahví. Ideálně necháme ostružinový likér před podáváním ještě několik týdnů uležet.
Napsat komentář: Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery
RE: Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery