Připravte si domácí šípkový likér: Posla prvních podzimních dnů
Srpen s prvními mlhavými rány přináší také vůni listí a romantiku šípků. Na ty roztomile červené plody nezapomínáme po celou zimu a šípkový čaj a pohled na přezimující šípky se stávají věrnými průvodci zimou. Ale co třeba šípkový likér? Skvělý vánoční dárek, protože na Vánoce bude tak akorát! Báječný a velmi jednoduchý způsob, jak nádherné srpnové a zářijové dny schovat do lahvičky s patentovým uzávěrem či do jiných ozdobných lahviček.
Šípkový likér: Kořeněná dobrota pomůže nejen od nachlazení
K našemu likéru budete kromě šípků potřebovat také zahřívací koření: hřebíček, skořici a kardamon. Či jen některé z nich, podle výběru. A díky koření máte nejen lék na nachlazení a vyhřátí se po promrzlých podzimních a zimních dnech, ale také lék, který podpoří trávení nebo uleví od bolavých dásní či bolesti v krku. Kromě likéru si připravte také poctivý šípkový čaj nebo šípkovou marmeládu.
Vydáme se tedy do přírody a vezměte si s sebou taštičku nebo plátěný sáček, do kterého se vejdou zhruba dva hrnky šípků na šípkový likér.
Šípkový likér: RECEPT
Pustíme se do toho. Vzhledem k náročnosti očisty šípků od chloupků si rezervujte tak dvě tři hodinky, které můžete využít ke klábosení s přáteli, rodinou nebo poslechu audioknihy. Nebo k vlastnímu rozjímání.
Šípky vhodné k výrobě likéru
- Musí být ještě tvrdé, nepřejité mrazem, lépe se s nimi pracuje
- Sbírejte je raději za slunečného dne, ať jsou hezky vyhřáté sluníčkem
- Nezapomeňte nechat nějakou úrodu ještě pro ptáky a zvěř
Alkohol vhodný k výrobě likéru
- Na šípkový likér je nejlepší jemná kvalitní vodka, která nemá žádnou vůni a příchuť
- Domácí pálenice nezavrhujeme, ale počítejte s ovlivněním chuti
- Různé dřevité chutě (whiskey, bourbon) lze také použít, dobrý dárek pro muže!
- Lze připravit i vinný likér, kdy šípky naložíme do kvalitního vína – šípkový likér pak ale nemá tak velkou trvanlivost a musíme ho skladovat v ledničce
INGREDIENCE
- 2 hrnky šípků z růže šípkové
- 400 ml vodky (nebo tolik, aby šípky byly ponořené)
- 5 hřebíčků
- 2 úlomky skořice
- 6 kardamonových tobolek
- 5 lžic cukru (může být víc)
- 2–4 lžíce vody (může být víc v závislosti na množství cukru, protože v malém množství vody pak rozpouštíme cukr)
Šípkový likér: POSTUP
NÁVOD NA PŘÍPRAVU
- Šípky pečlivě rozpůlíme, očistíme od peciček a chloupků a vložíme do větší sklenice. Zalijeme je vodkou nebo alkoholem tak, aby byly dokonale ponořené. Můžeme přidat koření, skořici, hřebíček nebo kardamon.
- Necháme 14 dní macerovat. Za tu dobu likér krásně zčervená. Postup je stejný jako u šípkové tinktury.
- Po této době šípky přecedíme přes plátýnko a poté přes kávový filtr nebo přes velmi hustý cedník, abychom se zbavili zbytku chloupků. Klidně i několikrát.
- POZOR: Filtrování přes kávový filtr nebo velmi husté sítko je dlouhá záležitost, tak se nelekejte. Likér bude překapávat dlouho, klidně i celou noc. Ale vyplatí se, protože jedině tak se zbavíte všech dráždivých chloupků z šípků.
- Pak svaříme lžíce cukru s vodou do husté tekutiny, kterou nalijeme do likéru. Tady záleží na tom, jak moc chcete mít likér sladký. Někdo si vystačí s pár lžicemi cukru, jiný potřebuje plný hrnek. Vlijeme do lahví a necháme ideálně 6 měsíců uležet. Pak je prý šípkový likér nejlepší.
Šípkový likér: Použití do čaje i do omáčky
A jak šípkový likér nejlépe chutná? Samozřejmě jen tak, vychlazený. Ale ještě lepší je v horkém čaji, do kterého nemusíte přidávat ani citron ani med. Oživí i různé míchané nápoje a vánoční cukroví bude k nakousnutí, když marmeládu do lineckého rozmícháte právě s šipkovým likérem. Hodí se také pro oživení ovocné brusinkové omáčky k masu.
Napsat komentář: Připravte si domácí šípkový likér: Posla prvních podzimních dnů
RE: Připravte si domácí šípkový likér: Posla prvních podzimních dnů
Jana Skalová