Šípková marmeláda
Ingredience
- zralé šípky: 500 g
- cukr krupice: 300 g
- voda: 500 ml
- hřebíček: 2 ks
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Šípková marmeláda - recept
Z omytých šípků odkrojíme stopku a druhý konec, rozpůlíme je a nachystáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 1 hodinu. Směs přecedíme přes plátýnko do hrnce a šípky ještě důkladně promačkáme, abychom z nich dostali co nejvíce tekutiny.
Do hrnce přidáme cukr, hřebíček a opět přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě asi 30 minut, až šípková marmeláda zhoustne. Vytáhneme hřebíček, naplníme čisté sklenice, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme vychladnout.
Šípková marmeláda se skladuje na suchém, temném místě, po otevření v lednici. Můžeme ji používat na sladké pečivo, jako přísadu do dezertů nebo omáček k masu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.