Recept na bezový sirup, díky kterému nebudete celý rok nachlazení
Bezový sirup je skvělým osvěžením v parném létě. V zimě je zase nejlepším kamarádem pro všechny, které často zmáhá nachlazení nebo kašel. Proto byste se měli bezovým sirupem dobře zásobit – a to nejlépe na celý rok. Zrovna teď je jeho sezóna!
Občas se některé hospodyňky ptají, jak dlouho bezový sirup ve spížce vydrží. Pokud jsou sklenice dobře sterilované, vydrží určitě rok. Pravděpodobně ale daleko méně – málokomu totiž tento výborný bezový sirup doma tak dlouho vydrží.
Variant, jak můžete bezový sirup připravovat, je mnoho. Základem ale je, že musí obsahovat svatou trojici: bezové květy – sladidlo – kyselinu citrónovou.
O léčivých účincích bezu si přečtěte zde.
KVĚTY BEZU ČERNÉHO
Květy bezu černého obsahují nejvíce léčivých látek ve svém pylu. Sbírejte je tedy ještě před pylovým vrcholem a za sucha. Květy posbírané po dešti by se mohly snadno kazit. Kromě bezové šťávy si určitě bez černý také nasušte – bude se vám v zimě hodit do čajů nebo na obklady.
CUKR / SLADIDLO
Aby byl bezový sirup úplný, potřebuje sladidlo, které se tam přidává kvůli konzervaci. Nejběžnějším sladidlem je cukr krystal nebo třtinový cukr, vyzkoušet ale můžete také variantu s medem nebo fruktózou. Jen je možné, že vám takový bezový sirup vydrží ve spížce malinko kratší dobu.
KYSELINA CITRONOVÁ
Pro správnou konzervaci a uchování sirupu je nezbytná kyselina citronová. Bezový sirup ji snese jak v práškové formě, tak v přírodní podobě. Kyselina citronová se totiž hojně vyskytuje v citrusech, a tak do šťávy můžete jednoduše vymačkat citronovou šťávu. Pokud budete používat citrón i s kůrou, kupte si bio citron.
Na 1 litr tekutiny potřebujete 2,5 gramu kyseliny
Co dalšího přidat do bezového sirupu?
Neexistuje jeden správný recept na bezový sirup, a tak můžete při výrobě volně experimentovat. Do šťávy můžete přidat následující ingredience:
- čerstvou mátu nebo meduňku
- květy pampelišky
- sušenou nebo čerstvou levanduli
- tymián nebo rozmarýn
- plody rakytníku
- rozmixované jahody nebo maliny
Univerzální recept na bezový sirup, který se povede každému
Přinášíme vám univerzální recept na bezový sirup, který se povede každému. Stačí jen dodržet níže předepsané kroky a nasbírat čisté nezávadné květy bezu. Nevíte, kde sbírat bez černý? Podívejte se sem.
Bezový sirup za studena
Co budete potřebovat?
- 1,5 vody
- 1 kg cukru
- 25 květů
- 4 citróny
Postup:
Nasbírejte si čerstvé květy černého bezu. Ideálně takové, které nerostly v blízkosti silnic. Doma je zalijte studenou vodou a nechte v hrnci přikrytém poklicí 24 hodin macerovat. Po dni macerace přidejte šťávu z citrónů a přeceďte výluh přes plátýnko.
Do šťávy přidejte cukr a míchejte vařečkou za studena do úplného rozpuštění. Bezový sirup za studena je hotový. Nalijte ho do sklenic nebo láhví, které jste předtím důkladně sterilizovali.
Jak bezový sirup za studena uchovat na dlouhou dobu?
- Hotový bezový sirup zavařte při 80 stupních a uchovávejte v suchu a chladu.
- Další možností je bezový sirup nezavařovat, ale uchovávat v lednici. Tam vám vydrží čerstvý až 10 dní.
- Třetí možností je hotový bezový sirup zmrazit.
Díky tomu, že je šťáva dělaná za studena v ní zbudou všechny prospěšné látky a vitaminy. Ty si tak budete moci dopřát kdykoliv během roku.
Diskuse k článku