Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampelišková sezóna opět klepe na dveře. Pampeliška neboli smetanka lékařská kvete jen dva měsíce v roce – v dubnu a v květnu. Proto byste její sběr letos neměli propásnout.

Čtěte také:

Recepty z pampelišky

Pampeliška obsahuje spoustu účinných a zdravých látek. Její hořkost pomáhá při trávení a kořen z pampelišky zase čistí krev. Připravili jsme proto pro vás 3 recepty, které si letos můžete připravit z pampeliškových květů. Jsou skvělé a budou chutnat vám i celé vaší rodině.

Pampeliškový sirup

Podobně jako pampeliškový med, není ani pampeliškový sirup žádný výživový zázrak. Obsahuje poměrně hodně cukru a dlouhým vařením v něm nezbyde mnoho léčivých látek. Chuťově je však výborný a taková domácí pampelišková limonáda nás v parném létě dokáže skvěle osvěžit. Navíc je zdravější než kupované sirupy a je skoro zadarmo. Vyzkoušejte ho.

Co budete potřebovat?

  • 450 pampeliškových květů

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2 litry vody

  • 3 bio citróny

Postup

Podobně jako to bylo u pampeliškového medu, si v přírodě nasbíráme 450 hlav pampelišek. Doma je zalijeme dvěma litry vody, přidáme omytý nakrájený bio citrón na kolečka (bez jadérek). Směs přivedeme k varu a povaříme 10 až 15 minut. Hrnec necháme zchladnout a necháme 24 hodin stát v chladnu.

Druhý den celou směs na pampeliškový sirup přecedíme a vymačkáme přes plátýnko a nalijeme do hrnce. Ke směsi přidáme cukr a přivedeme k varu. Poté jen na nízký plamen mícháme tak dlouho, dokud nebude mít pampeliškový sirup požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup naléváme do vymytých čistých sklenic a uzavřeme víčko. Skladujeme v suchu a chladnu a ředíme s minerálkou nebo obyčejnou vodou.

Pampeliškový med

Někteří pampeliškový med kritizují za to, že je nezdravý a nemá téměř žádné výživové hodnoty. Část nezdravosti z něj ale můžete sejmout tím, že použijete třtinový cukr. Vařením se sice většina účinných látek z pampelišek vyvaří. Medu ale zůstane jeho neopakovatelná chuť, proto určitě stojí za to, si med doma připravit. Výborný je do čaje, na palačinky, do ovesné kaše nebo i na přípravu dezertů.

Co budete potřebovat?

  • 450 ks pampeliškových květů

  • 1,5 kg třtinového cukru

  • 2 citróny

  • 1,5 litru vody

Postup

Na zahradě nebo kdekoliv v přírodě si nasbíráme 400 hlav rozkvetlých pampelišek. Jakmile přijdeme domů, pampelišky si přendáme do misky a zalijeme studenou vodou. Mísu přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat. Poté si připravíme plátýnko, přes které základ na pampeliškový med přecedíme do hrnce. Přebytečnou šťávu vymačkáme.

Hrnec s tekutinou dáme vařit a přidáme cukr. Měli bychom dodržovat poměr 1:1. Pampeliškový med vaříme a přidáme šťávu ze dvou citrónů. Mícháme do zhoustnutí a dáváme pozor, aby se pampeliškový med nepřipálil. Med by měl mít řidší konzistenci než běžný med, ale zároveň by neměl být tak tekutý, jako sirup.

Ještě horký hotový pampeliškový med nalijeme do čistých vymytých sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu (sklep, komora).

pampeliškový med recept2

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno je lék, proto určitě nepijeme dvě deci před spaním. Víno spíše usrkáváme, vychutnáváme a pijeme ho opravdu pomálu.

Co budete potřebovat?

  • 2,5 litru květů z pampelišek

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2,5 litru vody

  • 2 litry vody na cukrový nálev

  • 3 pomeranče

  • 2 citróny

  • balíček sušených kvasnic

Postup

Na tento recept budeme potřebovat svařenou vodu, kterou ještě horkou nalijeme na natrhané pampelišky. Necháme 24 hodin macerovat tak, jako v předchozích receptech, a poté veškerou šťávu přecedíme přes plátýnko a vymačkáme.

Dále si svaříme další dva litry vody, ve které rozpustíme veškerý cukr a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čistou a sterilní nádobu (například pětilitrovku od okurek, demižon), do které vlijeme jak výluh z pampelišek, tak cukrový nálev. Vymačkáme si citróny i pomeranče a šťávu přidáme do nádoby. Přidáme také kvasnice, zamícháme a uzavřeme kvasnou zátkou (nebo nedotaženou zátkou. Dáváme pozor, aby v nádobě zůstala vzduchová bublina, jinak by nám pampeliškové víno překypělo.

Pampeliškové víno necháme kvasit zhruba 5 týdnů, poté ho stočíme a plníme do čistých lahví. Uchováváme v chladnu a temnu, například v komoře.

Připravte si doma také tyto sirupy podle našich receptů



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 05. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

velmi rychlá a bezpečná nabídka půjčky... Půjčka s nízkou úrokovou sazbou, rychlá a ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka od 20 000 000. Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s ní...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka rychlé půjčky Dobrý den, kdokoli kdo potřebuje peníze v jakékoli situaci, napi...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Zabijačkové recepty: Připravte si vlastnoručně 10 tradičních pochoutek

Zabijačkové recepty neodmyslitelně patří k zimnímu období. Pokud nevyrazíte na zabijačkové hody, kde si můžete pochutnat na hotovém ovaru, jitrnicích, jelítkách nebo tlačence, zkuste si tyto dobroty připravit s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!