Sirup z bezinek vs. bezový sirup: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak si sirup z plodů bezinek připravit?
Bezový sirup a sirup z bezinek. Dva názvy, které se buď používají jako synonyma, nebo se pletou a zaměňují. Označují totiž něco trochu jiného. Oba sirupy sice připravíme z bezu černého, ale zatímco bezový je z jeho květu, ten bezinkový je z bezových plodů, bezinek. Ale ať už jim říkáte jakkoliv, sirupy z bezu určitě vyzkoušejte. Kromě lahodné chuti přináší i mnoho dobrého lidskému tělu.
Bez černý a bezinky
Bez černý pozná každý na první pohled, nebo spíše zavonění. Intenzivně, pro někoho dokonce až nepříjemně vonící bílé nebo nažloutlé květy je možné v květnu potkat téměř na každém rohu. Nejen že jsou krásné, mnozí lidé je s oblibou sbírají a připravují z nich bezový sirup či jiné dobroty. Na podzim pak místo bohatých květenství obtěžkávají větve keře černé bobulky, takzvané bezinky. Také z nich se dá vyrábět nápoj – označovaný jako sirup z bezinek, který působí skvěle proti nachlazení!
Bezový sirup nebo sirup z bezinek?
I když se oba názvy běžně zaměňují, jde o dva odlišné nápoje. Oba jsou z bezu, ale jeden z květů a druhý z plodů. Zatímco bezový sirup z květů má světlou barvu, ten bezinkový je stejně jako samotné bezinky tmavě černý. Podobně je to také s jejich chutí – bezový sirup má květinovou a voňavou chuť ideální do začínajícího léta, bezinková šťáva je spíše zemitější a perfektně se hodí na podzim. O to víc, když ji okořeníte třeba skořicí.
Nyní už máme jasno v tom, jaký je rozdíl mezi bezovým a bezinkovým sirupem. Recept na senzační bezovou šťávu připomínáme tady. Připravte si ji i vy doma.
Pojďme se ale blíže podívat právě na plody bezu a jejich účinky. Tyhle malé černé bobulky jsou totiž až zázračně léčivé.
Sirup z bezinek a jeho léčivé účinky
Není divu, že sirup z bezinek připravovaný z plodů černého bezu bývá často zařazován mezi poklady domácí lékárničky. Bezinky obsahují spoustu vitamínu C, ale i další zdraví prospěšné látky. Sirup z bezinek se proto běžně používá při léčbě kašle nebo proti bolesti, například při migréně. Bezinky mají také protizánětlivé účinky, jsou močopudné a působí i jako slabé projímadlo. Příznivě působí na cévy a snižují krevní tlak. Významně také pomáhají při zánětech nervů a sirup z bezinek se používá na tišení bolestí nervového původu.
Bezinky používat jen zralé a povařené nebo usušené
Dobrou zprávou navíc je, že si chutný sirup z bezinek můžete snadno připravit doma. Stačí si počkat na září, kdy plody bezu dozrávají, a vyrazit si je s nůžkami nasbírat. Nůžkami jejich trsy snadno odstřihnete od větví a nemusíte mít strach, že vám všechny bobule opadají, jak tomu může být při pokusu o trhání.
Ale pozor – bezinky mohou být nejedlé či dokonce jedovaté. Je proto důležité dodržovat následující pravidla:
Sbírejte pouze zralé černé plody, nikoliv ty zelené, a vždy je radši povařte alespoň 30 minut.
Recept na sirup z bezinek
Pokud jste si bezinky nasbírali, nic vám nebrání připravit si domácí medicínu, která vás ochrání před nachlazením a dalšími nemocemi. A navíc skvěle chutná a popíjet sirup z bezinek můžete kdykoliv, i když vás žádná choroba netrápí.
Na sirup z bezinek budete potřebovat:
- plody bezu černého (bezinky)
- cukr - 500 g cukru na 1 litr bezinkové šťávy
- mletou skořici a hřebíček
- citronovou šťávu ze 2 citrónů
Recept na sirup z bezinek
Nasbírané bezinky pečlivě omyjte a zastřihněte jejich stonky co nejvíce k plodům. Bobulky zalijte studenou vodou tak, aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a nechte probublávat minimálně 20 minut. Rozvařené bezinky přeceďte přes sítko. Do zbylé šťávy přidejte cukr – na litr šťávy se doporučuje půl kilogramu cukru, ale můžete si poměr upravit. Dále můžete podle chuti přidat i skořici nebo hřebíček a citronovou šťávu. Směs dobře rozmíchejte a ještě teplou ji nalijte do vyvařených skleněných lahví, uzavřete zátkami a nechte vychladnout. Hotový sirup z bezinek pak uchovávejte v lednici.
- Sirup lze užívat po lžičkách jako medicínu nebo jej naředit vodou a pít jako lahodný nápoj.
- Z bezinek lze připravit také kompot, likér, povidla a mnohé další pochoutky.
Už se těšíte, až si sirup z bezinek vyrobíte?
Diskuse k článku