Vyrobte si bezinkový likér. Je skvělý na bolavá záda, kolena i na migrény

img
26. 07. 2018 Přečteno: 6503x

Bez černý má bílé aromatické květy, které kvetou vždy v květnu. Mnoho lidí zná bezovou šťávu, ale už zapomíná, že bez černý má také skvělé plody. Bezinky!

Bezinky dozrávají v srpnu a mají temně fialovou až načernalou barvu. Mají mnoho léčivých účinků. Působí proti:

Čtěte také:

Sirup z bezinek vs. bezový sirup: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak si sirup z plodů bezinek připravit?

Možná víte, že naše babičky vždycky říkaly:

Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni. 

Kromě toho že bezinky krásně vypadají, také skvěle chutnají. Proto si z bezinek můžete vyrobit mnoho produktů:

  • Štávu z bezinek pro děti i dospělé
  • Bezinková povidla
  • Oblíbený bezinkový likér

Prvním krokem na bezinkový likér je lisování

A právě recept na bezinkový likér vám dnes představíme. Bez černý je nutné nejprve otrhat a poté vylisovat. Ideální je zbavit se zelených kuliček a lisovat jen opravdu zralé plody. Po vylisování získáme bezinkovou šťávu, se kterou je nutné dále pracovat.

Syrová šťáva z bezinek je totiž jedovatá. 

Po konzumaci syrové bezinkové šťávy by vás mohly postihnout střevní problémy, průjmy a silné bolesti břicha. Bezinková šťáva se své jedovaté složky zbaví převařením. Proto je nutné bezinkovou šťávu před dalším zpracování - po vylisování - vždy převařit. Stačí zhruba 15 minut

Bezinkový likér2

Slazení bezinek

Syrová bezinková šťáva je poměrně dost trpká, proto je nutné ji osladit, což se dělá právě po převaření šťávy. Sladit můžete obyčejným bílým cukrem, třtinovým cukrem nebo jakýmkoliv jiným alternativním sladidlem. Pokud nevíte, jaké sladidlo si vybrat, poradíme vám tady. Ohledně poměrů vždy počítejte se slazením 2:1.

2 díly bezinkové šťávy oslaďte 1 dílem cukru. 

Bezinkový likér - recept

Ingredience (na 5 litrů):

  • 4 litry vylisované šťávy z bezinek
  • 1 litr rumu
  • 3 celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 3 citróny
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 - 150 ml silného espressa

Jaký je postup?

  1. Štávu z bezinek si svaříme 15 minut, neboť v syrovém stavu je jedovatá.
  2. Po uvaření si do 4 litrů bezinkové šťávy vmícháme 2 kg cukru a necháme vychladit. 
  3. Připravíme si velkou nádobu, ve které budeme likér míchat.
  4. Do nádoby nalijeme rum, poté vychlazenou svařenou bezinkovou šťávu, kterou jsme si ve druhém kroce osladili. 
  5. Pak do nádoby přidáme vylisovanou ciitrónovou šťávu a veškeré koření.
  6. Vmícháme také vanilkový cukr a kávu.
  7. Promícháme a nádobu dáme odležet na scuhé a tmavé místo. 
  8. Bezinkový likér můžeme ochutnávat po 14 dnech

Bezinkový likér1

Konzumace bezinkového likéru

Bezinkový likér uchovávejte v chladu a temnu. Dávejte pozor, abyste ho nekontaminovali, takže nikdy nepijte z lahve. Podávejte ho po malých dávkách, bohatě stačí 0,5 dcl

Máte rádi bezinkový likér? Podělte se s námi o vaše vychytávky v komentářích pod článkem.  

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Jak na bezinková povidla neboli bezinkovou marmeládu

Jaký je rozdíl mezi bezovou a bezinkovou šťávu + recept na bezinkový sirup

Recept na výborný bezinkový likér



Napsat komentář: Vyrobte si bezinkový likér. Je skvělý na bolavá záda, kolena i na migrény

RE: Vyrobte si bezinkový likér. Je skvělý na bolavá záda, kolena i na migrény

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.