Vyrobte si bezinková povidla z plodů! Bezinková marmeláda léčí hexenšus i nachlazení
Černý bez a jeho plody, bezinky, bývají na sklonku léta k vidění na každém rohu. Využijte toho, že tento keř roste téměř kdekoliv, a nasbírejte si bezinek co hrdlo ráčí. Proč? Jsou plné vitamínů, pomáhají od nachlazení, chřipky i bolesti, a navíc jsou chuťově výborné.
A pokud se ptáte, co s bobulemi budete dělat, odpověď je jednoduchá. Uvařit můžete třeba bezinková povidla. Uvidíte, že vám bezinková marmeláda zachutná, a navíc se taková vitamínová bomba v domácnosti vždycky hodí.
Zázračné bezinky a jejich léčivé účinky
Určitě jste už slyšeli, že bezinky jsou náramně zdravé a zdraví prospěšné. Jaké konkrétně mají účinky? Obsahují zejména
- vitamín C,
- ale také vitamín A
- a vitamíny supiny B, tedy B1, B2, B6, B12
- a kyselinu panthotenovou.
Dále v bezinkách najdete třísloviny, což jsou velmi účinné antioxidanty. Bezinky jsou tedy vitamínové bomby, které hravě zatočí s chřipkou či nachlazením. Dále se užívají třeba jako pomoc od bolesti hlavy či zad. A bez černý funguje také proti nachlazení.
Bezinky, bezinková marmeláda a další dobroty
Bezinky jsou pokladem, který by bylo hřích nevyužít. Kromě toho, že jsou tyto plody bezu černého zdravé, jsou i chutné. A jelikož bez černý roste téměř na každém rohu, není vůbec obtížné si bobule, kterými jsou keře doslova obsypané, nasbírat. Bezinky dozrávají v období července až září – a vy tak můžete připravit třeba bezinková povidla, ale i kompot, sirup, bezinkový likér či víno. Fantazii se meze nekladou a bezinky lze využít mnoha způsoby.
Jedovaté bezinky? Není třeba se obávat
Pokud se vydáte na sběr bezinek, rozhodně je neochutnávejte přímo u keře a počkejte si třeba právě na hotová bezinková povidla či jiný bezinkový pokrm. Syrové bobule totiž obsahují mírně jedovaté látky, které vám sice v malé míře neublíží, ale pro jistotu je lepší se pokusu o otravu úplně vyhnout.
Přílišné obavy ale rozhodně nejsou na místě –
bezinky stačí povařit a jedovaté látky jsou nadobro zničeny.
Chutná a zdravá bezinková povidla
Jak si užít výtečnou chuť i léčivé účinky plodů bezu černého? Uvařte si bezinková povidla! Jsou chutná a zdravá, takže je můžete mlsat vlastně bez jakýchkoliv výčitek a dokonce s dobrým pocitem, že pro své zdraví děláte něco užitečného.
Na bezinková povidla budete potřebovat:
- bezinky (plody) - 1 kg
- cukr - 500 g
- vodu - 250 ml
- citronová šťáva z 1 - 2 citrónů
- želírovací prostředek
Bezinková marmeláda – recept
Bobule bezinek očešeme z trsů a zbavíme stopek. Rozmačkáme je a přidáme do nich vodu. Na mírném ohni pak bezinky rozvaříme do kaše. Necháme vychladnout, scedíme a do šťávy přidáme cukr, dochutíme také šťávou z citronu. Do směsi přimícháme ještě želírovací prostředek (povidla je ale možná připravit i bez něj) a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě teplá bezinková povidla dáme do vymytých a vysušených sklenic a dobře uzavřeme. Aby nám bezinková marmeláda déle vydržela, je dobré sklenice zavařit (sterilizovat).
Bezinková povidla uchováváme v chladu. Používat je můžeme na mnoho způsobů. Výtečná jsou na pečivu nebo na omeletách. Přidat je můžete také do různých omáček nebo je chodit jen tak mlsat. A hodit se vám budou i jako medicína při nachlazení.
Diskuse k článku