Bez černý - jak ho neznáte! Připravte si kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu

Bez černý - jak ho neznáte! Připravte si kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu

Netradiční recepty z bezu3 

Čtěte také:

Recept na bezový sirup, díky kterému nebudete celý rok nachlazení

Kdo by neznal bez černý. Jeho keře se vyskytují v hojném množství po celém Česku a jsou tak dostupné opravdu každému. Bez černý je lidová lékárnička, která nám pomáhá posilovat imunitu po celý rok. Dnes vám ukážeme 3 recepty našich babiček, které možná neznáte – kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu. 

Bez černý (Sambucus nigra) je univerzální bylina, ze kterého využíváme všechny její části. Květy sbíráme v květnu, plody až v srpnu a září. Zpracovat můžeme také listy nebo kůru stromu.

Bez černý je král lidového léčitelství 

Květy a květový pyl zpracováváme hlavně na šťávy, sirupy a limonády. Z vyzrálých plodů můžeme připravovat marmelády, sirupy nebo likéry. Jen pozor – plody bezinky musí projít tepelným zpracováním. V syrovém stavu jsou totiž mírně jedovaté.

Bez černý milovaly naše babičky a zbožňovat ho budete i vy. Bez pomáhá zmírňovat kašel a uvolňovat zahlenění a je vlastně takový král českého léčitelství. Obsahuje třísloviny a pomáhá proti revmatismu

Netradiční recepty z bezu2

Recepty z bezu 3x jinak podle našich prababiček

Kosmatice

(pro 4 osoby) 

Kosmatice je staročeský jarní recept, který s oblibou připravovaly naše babičky. Květenství bezu se obaluje v hustším palačinkovém těstě a smaží. Kosmatici se někdy přezdívá řízek chudých. Květy černého bezu jsou jedlé, proto se jídla nemusíme bát. Recept můžeme připravit nasladko i naslano.

Slanou verzi podáváme s rajčatovým salátem a jarními divokými bylinkami, sladkou verzi můžeme zlehka polít pampeliškovým medem podle našeho receptu

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • salátek nebo pampeliškový med k podávání

Postup:

Do misky nalijeme mléko, nasypeme mouku, přidáme vejce a špetku soli a metličkou vypracujeme hladké husté těsto. Těsto nenecháváme stát, ale ihned do něj namáčíme květy bezu květenstvím dolů a takto je vkládáme na rozpálenou pánev.

Smažit můžeme buď oboustranně, v tom případě si z bezu odstraníme po vložení na pánev nůžkami stopky. Nebo smažíme jen z jedné strany ve větším objemu oleje.

kosmatice

Bezový med 

Oproti bezové šťávě, která se připravuje za studena, má bezový med jednu nevýhodu. K vytvoření husté sirupovité konzistence je nutné bezový med vařit, čímž přichází o většinu léčivých látek. Přesto byste ale měli bezovému medu dát šanci! Jeho chuť je totiž výtečná a skvěle se hodí do čaje, do letních sorbetů a zmrzlin, na palačinky nebo třeba na přelití kosmatice, kterou jsme si ukázali v prvním receptu. 

Co budete potřebovat?

  • 40 květů černého bezu
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 2 citróny
  • 1,5 litru vody

Postup:

V přírodě si nasbíráme květy černého bezu. Pokud nevíte, jakým místům je lepší se v přírodě vyhnout, přečtěte si tento článek.

Po sběru květy bezu vložíme do hrnce a přidáme studenou vodu. Hrnec zakryjeme pokličkou a nálev necháme 24 hodin macerovat.

Po uplynulém dni si macerát přes plátýnko přecedíme do jiného hrnce. Ten by měl mít tlusté dno, aby se bezový med nepřipálil. Do směsi dáme cukr a citrónovou šťávu bez pecek. Mícháme při slabším plameni do zhoustnutí. Dáváme pozor, aby se bezový med nepřipálilKonzistenci medu otestujeme tak, že lžíci směsi nalijeme na talířek a pozorujeme, jak rychle se bezový med rozteče.

Ještě horký bezový med plníme do čistých sterilních sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu. 

Netradiční recepty z bezu4

Marmeláda z květů černého bezu a jahod 

Květy bezu černého obsahují nejvíce účinných látek v pylu. Proto je dobré květy bezu sbírat ještě předtím, než se dostanou do své vrcholné fáze vyzrání. Bezové květy můžete v marmeládě smíchat téměř s čímkoliv. Vynikají budou ale hlavně v kombinaci s jahodami, rebarborou nebo rybízem. 

Co budete potřebovat?

  • 2 kg jahod
  • 10-15 květů černého bezu
  • 600 g třtinového cukru
  • 25 g citrusového pektinu
  • šťáva ze 2 citrónů

Postup:

Jahody si překrájíme na poloviny (nebo na menší kousky) a vložíme do hrnce, přidáme 400 g cukru a bezové květy. Marmeládu prohříváme. Mezitím si smícháme pektin s 200 gramy zbylého cukru a přidáme do marmelády. Pořádně rozmícháme a povaříme 3 až 5 minut. Lijeme do sterilovaných sklenic a zavaříme na 80 stupňů. A marmeláda z květů černého bezu je hotová!

Netradiční recepty z bezu1

Znáte nějaký netradiční recept z květů černého bezu? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Vyzkoušejte také recept na bezový sirup.

A připravit si můžete také rychlou vynikající bezovou šťávu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!