Bezinkový likér
BEZINKOVÝ LIKÉR - RECEPT
- Bez černý – zralé plody 5 l (4-5 kg)
- Cukr 2 kg
- Káva instantní - 4 lžíce nebo 5 lžic kávy mleté
- Rum (nebo vodka) 1 l
- Citron - 2 ks nebo kyselina citronová
- Hřebíček 5 ks
- Voda cca 5 l
Bezinkový likér - příprava
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka nebo kyselinu citronovou podle chuti, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody nebo šálek silné turecké kávy (zcezené). Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu nebo vodky. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.
POZOR! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
Bez černý - recepty z plodů
Bezinkový čaj z plodů
Užívá se při nachlazení.
Příprava: 1 lžička sušených plodů se zalije čtvrt litrem vroucí vody. Necháme odstát 15 minut, poté přecedíme a pijeme.
Bezinkový sirup na trojklaný nerv I.
1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vlažné vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.
Bezinkový sirup na trojklaný nerv II.
Bezinky (černé kuličky) rozvaříme, vymačkáme, přidáme umělé sladidlo a 30 minut vaříme. Poté slijeme do malých sklenic a sterilujeme. Užíváme denně 1-3 lžičky.
Bezinkový čaj z listů
Čistí krev, pomáhá při vodnatelnosti
Příprava: 8 listů nakrájíme a povaříme 10 minut ve čtvrt litru vody.
Diskuse k článku
Hana
2 kg šťávy
1 kg cukru
1 citron - šťáva
Lžíce granulované kávy nebo poměr silné zrnkové
Lžička skořice, někdo rád i hřebíček
Vanilkový cukr
... Svaříme.
Do vychladlého přidat alkohol. Já dávám Rum
0,5 litru Rumu
.....
Rozhodně nenastavovat vodou. Bezinek je dost. Když se mi nechce otročit s mlýnkem, jen bobule rozvařím, přecedím.
Uchovávám v lednici nebo zavařím bez rumu a léčidlo si dodělávám během roku.
Jana
josef divný
Tohoto likéru již není, neb dámskou částí rodiny byl vypit, a to do ne do roka, ale do dna.
Prostě musíte s tímto receptem pracovat, nebrat doslovně různá tvrzení i přispěvatelů, a vznikne Vám ňamka.
Ač v poslední větě v neposlední řadě děkuji autorce za inspiraci.
Renca
Eva
Dagmar
josef divný
Jaroslav Brendl
Dagmar
Josef Divný
kuchar
Jeden Rejpal
Co mlýnek na bobuloviny? A neředit! ;-)