Šípkový čaj jako mocná zbraň - nejen proti nachlazení
K podzimu neodmyslitelně patří procházky v přírodě, která hraje barvami, vyrábění zvířátek z kaštanů nebo sbírání šípků a příprava šípkového čaje. Není nic jednoduššího, než vyrazit ven a po cestě si nasbírat košík těchto červených plodů. Šípkový čaj vás ohromí nejen svou fantastickou chutí, ale zejména náloží vitamínů, které obsahuje. Jeho konzumací tedy rozhodně nešlápnete vedle.
„Se šípkovou! Se zelím!“ Už i ve filmu Slavnosti sněženek věděli, že šípek má opravdu mnoho využití. Můžete si z něj připravit omáčku, šípkovou marmeládu, víno nebo čaj. Právě šípkový čaj vám pomůže v boji s podzimním nachlazením. Šípek patří mezi vitamínové bomby a obsah vitamínu C je dokonce vyšší než v citrusových plodech.
Sušení šípků před prvním mrazíkem
Šípkový čaj připravujeme z nasušených plodů. Připravte si šípkový čaj podle našeho receptu. Sběr se doporučuje ještě před tím, než udeří první mrazíky, jinak mohou plody zplesnivět. Sušení šípků je možné několika způsoby. Prvním je sušení na slunci, při kterém nepřijdete o vitamíny v šípku obsažené. Tento způsob je považovaný za ten nejideálnější, ale také nejdelší. Šípky je nutné sušit poměrně dlouho, doporučuje se přibližně měsíc. Nezapomínejte plody průběžně kontrolovat, aby se mezi nimi nevyskytovaly plesnivé šípky.
Sušení v troubě
Jestliže jsou slunečné dny už minulostí, na pomoc si můžete vzít troubu. Jedná se o nejrychlejší variantu, dávejte ale pozor, aby se šípky nespálily. Vyložte si pekáč pečícím papírem a sušte při teplotě 70 stupňů. Pokud vaše trouba nemá větrák, mějte lehce pootevřená dvířka, aby mohla odcházet odpařující se vlhkost.
Sušení v sušičce
Máte doma sušičku na ovoce? I v té je sušení těchto plodů možné. Šípky budou usušeny za přibližně stejnou dobu, jako je tomu v troubě, tedy za několik hodin.
Louhujte, louhujte, louhujte
Stejně jako u sušení můžeme při přípravě šípkového čaje zkusit několik možností. První, louhování ve studené vodě, je tou nejšetrnější. Příprava sice trvá o něco déle, ale nepřijdete během ní o cenné vitamíny. Usušené šípky rozdrťte a přes noc nechte namočené ve studené vodě. Před tím, než čaj vypijete, ho krátce povařte. Možná vás překvapí, že barva ani aroma nebude tak intenzivní, jako je tomu u tradičního šípkového čaje, ale kompenzací vám budou vitamíny, které dostanete se vší parádou.
Tradiční šípkový čaj, který jsme zmiňovali výše, není časově náročný na přípravu, má intenzivnější aroma i barvu, ale zároveň přijdete o velkou většinu vitamínů, které vám jinak šípek nabízí. Usušené šípky přelijte vodou a vařte minimálně půl hodiny. Přibližně po 15 minutách šípky rozmačkejte a dále vařte. Po uvaření je dobré směs ještě přecedit.
A jaké má šípkový čaj účinky?
Kromě vysokého obsahu vitamínu C se šípek pyšní také některými vitamíny B, E, K, P, obsahuje například železo, draslík, vápník, pektin a mnoho dalšího. Přečtěte si o dalších účincích šípků.
-
Šípek jako antioxidant
„Céčko“ a flavonoidy, které šípek obsahuje, jsou významnými antioxidanty. Tyto látky významně pomáhají předcházet srdečním onemocněním nebo artritidě. Antioxidanty mají také schopnost poradit si s volnými radikály, jež hrají nemalou roli v předčasném stárnutí. V šípku je obsaženo také nezanedbatelné množství lykopenu, který snižuje riziko rakoviny.
-
Šípek pomáhá posilovat imunitu
Díky vysokému množství vitamínu C si vaše tělo mnohem snáze poradí s chřipkou a vy si tak budete moct užívat podzimních radovánek. Šípkový čaj dostane do vašeho těla také vitamín A, který významně posiluje imunitu a zvýší odolnost těla vůči různým virům.
-
Šípkem proti cukrovce
Diabetici se mohou radovat – šípek pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky a dokonce zlepšuje příznaky u pacientů, kteří cukrovkou již trpí. Kromě čaje si můžete vyrobit také prášek, který rozmícháte ve vodě a vypijete. Sušené šípky rozemelte v mlýnku a prosejte přes síto.
-
Se žaludečními problémy pomůže šípek
Trápí vás žaludeční křeče, onemocnění žlučníku nebo průjem? Zkuste šípkový čaj, který se běžně používá v boji s žaludečními problémy.
Šípkový čaj nejenže skvěle chutná, také jeho pozitivní účinky pro naše tělo jsou ohromující. Až se příště vydáte na procházku, nezapomeňte se porozhlédnout, kde tenhle zázrak roste a nějaký si nasbírejte.
Uvidíte, že vám při dlouhých zimních večerech přijde vhod. Pokud ve vašem okolí žádný neroste, nezoufejte, koupit ho můžete také v obchodě, ale nezapomeňte, že není nad šípkový čaj z čerstvých šípků.
Diskuse k článku