Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

img
08. 07. 2021 Přečteno: 1213x

Borůvky má rád snad každý. Drobný keřík se sladkými fialovými plody má ale více využití než bychom si mohli myslet. Borůvky totiž fungují i jako zajímavé přírodní léčivo a mohou nás zbavit mnohých zdravotních obtíží. K čemu jsou tedy vlastně dobré?

Borůvky známe jen jako plody. O tom, že mají využití i jejich listy nemáme většinou ani ponětí. Přitom jak plody, tak právě i listy mohou být zajímavou přírodní lékárničkou. A obojí si můžete nasušit, abyste měli zásoby i na zimní období.

Borůvky jako léčivo: Borůvkový list při diabetu i na záněty

Nenápadné zelené lístky borůvek patří mezi jedny z nejdůležitějších bylin pomáhajících při cukrovce. Jak pro prevenci, tak i pro léčbu. Obsahují totiž glukokininy, které snižují hladinu krevního cukru. Kromě nich obsahují borůvkové listy také třísloviny, které čistí trávicí trubici a antokyany fungující proti křečím hladkého svalstva. Rovněž jednoduché fenoly, které zabraňují růstu bakterií a působí protizánětlivě. Dále jsou tam ještě organické kyseliny, flavonoidy nebo triterpeny. Listí borůvky proto skvěle pomáhá při zánětech trávicího ústrojí, při průjmu nebo střevních kolikách. Borůvkové listí má i močopudný účinek a tím skvělý účinek na ledviny a močové cesty. A také tím – při přílišném zadržování vody v těle – odvodňují.

Čtěte také:

Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!

Tvarohové muffiny s borůvkami

Tinktura z listu borůvky

Mrkněte na největší borůvkové dobroty i v receptech, které jsme pro vás připravili

Čaj z nich pomáhá také při zánětu dásní. Ač se listy z borůvek používají hlavně vnitřně, můžete vyzkoušet i jejich zevní použití. Nejčastěji se využívá v koupelích či obkladech na špatně se hojící rány a vředy, plísňová onemocnění, ke kloktání nebo při zánětech hrdla a dásní. Může pomoci i při lupénce. Všeobecně pak ale mají listy velmi podobné účinky jako plody. Jejich sklizeň je nejvhodnější na jaře. A abyste měli přes zimu co pít a užívat, nasušte si je. Buď venku ve stínu při teplém počasí. Případně uměle do teploty 40 stupňů – místo, kde budou sušeny by však mělo být dobře větrané.

List borůvky v čaji

2 čajové lžičky čerstvých nebo sušených listů borůvky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Slijeme přes sítko a popíjíme.

Plod borůvky jako lahůdka i lék

Borůvky měly dříve i jiné názvy. Říkávalo se jim také černé jahody nebo černice. Temně fialové kuličky jsou snad nejznámějším přírodním prostředkem proti průjmu. Ale hlavně – obsahují velké množství vitamínu C. Jsou tedy ideální přírodním prostředkem pro posílení imunitního systému. I díky dalším látkám, které obsahují, jsou vhodným přírodním prostředkem při rekonvalescenci. A mohou fungovat i jako preventivní prostředek proti nemocem z nachlazení. A stejně jako listy, tak i plody, mají značně pozitivní vliv na močové a zažívací ústrojí

Borůvky jsou zařazeny mezi superpotraviny

Borůvky toho umí opravdu hodně. Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou schopny nás ochránit před mnohými nemocemi. Mají i zásadní vliv na náš zrak. Ne nadarmo se říká, abychom při zhoršujícím se zraku snědli hrst borůvek denně. Z borůvek se vyrábí i mnoho doplňků stravy, které mají právě za úkol zlepšit zrak. To ale stále není všechno. Borůvky si poradí i funkcí lymfatického systému. A podle některých vědeckých výzkumů mohou být i prevencí rakovinných onemocnění. V borůvkách byl navíc nalezen pterostilben, tedy látka podobná resveratrolu, která působí příznivě na snižování cholesterolu

Borůvky jsou doslova studnicí zdraví

Borůvky a jejich správné uchování

Teď přes léto můžeme sice sbírat borůvky plnými hrstmi. Ale jak je uchovat, abychom z nich mohli profitovat i přes zimní měsíce? Sbírejte jen modré, pevné a suché plody. Ty ostatní – svraštělé nebo načervenalé můžete sbírat taky, ale je třeba je okamžitě spotřebovat. Kvalitní borůvky můžete uchovávat v uzavřené dóze v chladničce po dobu až deseti dní. Pokud je chcete zamrazit, pak těsně po sběru rozložte v tenké vrstvě na plato s vyšším okrajem a dejte do mrazáku. Teprve potom je můžete přesypat do hlubší nádoby nebo do sáčku. Jen takto se borůvky neslepí a budou krásně sypké. Zmrazené borůvky mají trvanlivost dva roky. Pochopitelně je můžete zmrazit i ve formě protlaku. Anebo sušit. Další možností jsou pak například džemy, kompoty nebo sirupy.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

RE: Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.