Borůvky: Sezóna se blíží ke konci. Nasbírejte si plody i listy, prospějí vašemu zdraví
Jsou zdravé a báječně chutnají. Borůvky mají svou sezónu o prázdninách, tak jestli si chcete vychutnat čerstvě nasbírané, je nejvyšší čas vyrazit do lesa. Borůvky na koláč nebo na džem, případně jako přírodní medicína na zažívací nebo kardiovaskulární obtíže. Dejte si na zdraví!
Lidová medicína borůvky hojně využívala k léčbě průjmu, kurdějí i očních problémů. Borůvky však mají mnohem širší využití. Mohou pomoci zlepšit stav při křečových žilách, pomáhají rozproudit krevní oběh a dokonce fungují jako prevence rakoviny.
Borůvky pod mikroskopem
Borůvka je nízký keř pocházející ze severní Evropy, roste však i v severní Americe a severní Asii. Je mnoho druhů borůvek. Nejznámnější je borůvka lesní a pak borůvka kanadská, kterou je možné pěstovat na zahradě. Borůvka lesní roste obvykle na vřesovištích, na vlhkých loukách u lesa a ve vlhkých jehličnatých lesích. Nejlépe se jí daří v mírném stínu a mírně vlhkém terénu.
Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!
Máte rádi brusinky? Pěstování brusinek krok za krokem
Domácí malinová limonáda zabere pár minut a chutná skvěle! Připravte si osvěžující malinovku sami
Borůvky mají léčivé i listy
Hovoříme-li o sběru borůvek, pak si každý představí jen drobné modrofialové plody. Ale nejen ty jsou vhodné k přírodnímu léčení nebo do kuchyně. Z borůvkových listů je možné připravit lahodný čaj nebo jimi ozdobit nejrůznější dezerty či dorty. Co se přírodního léčení týče, tak se využívá především borůvkový nálev z listů či tinkura. Používají se především při léčbě cukrovky, průjmu i jako přírodní rozpouštědlo na močové či žlučníkové kameny. Nálev z listů se využívá rovněž proti střevním katarům, zánětům střev či při zánětech močového měchýře.
Plody borůvky pro ostré vidění
Samotné borůvkové plody obsahují přirozeně produkující chemikálie známé jako antokyany. Ty patří mezi nejvýznamnější antioxidant, který borůvky v sobě ukrývají. Antokyany z borůvek se velice dobře vstřebávají. Mimo jiné mají i značné pozitivní účinky na vidění a vychytávají v těle volné radikály se záměrem pomoci předcházet poškození buněk. Mimochodem, právě antokyany dodávají borůvce její modrofialovou až černou barvu.
Borůvky a jejich léčivé vlastnosti
Borůvky pomáhají, mimo jiné, snižovat hladinu glukózy v krvi, mají protizánětlivé účinky a snižují lipidy. Díky tomu jsou borůvky vyhledávaným přírodním léčivem při prevenci a léčbě cukrovky, zánětů, dyslipidémie, hyperglykémie, zvýšeného oxidačního stresu, kardiovaskulárních onemocněních či demence. Borůvky se pyšní tím, že dokáží srovnat špatný cholesterol, podporují krevní oběh, zlepšují hladinu cukru v krvi a dokonce dokáží zlepšovat stav při Alzheimerově chorobě.
Pochutnejte si: Borůvkový koláč
Přísady:
Na těsto:
- 350 g hladká mouka
- 50 g hladká špaldová mouka
- 80 g krupicový cukr
- 160 ml mléka nebo rostlinného mléka
- 60 g povoleného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 2 lžičky sušeného droždí
Na drobenku:
- 140 g polohrubá mouka
- 70 g cukr moučka
- 70 g povolené máslo
Na povrch koláče:
- 800 g čerstvých borůvek
Příprava:
Všechny ingredience na těsto důkladně promícháme a vypracujeme pružné těsto. Přikryjeme jej utěrkou a necháme jej v teple necelou hodinu kynout. Zhruba v polovině doby kynutí můžeme promíchat. Pak si přichystáme smícháním dalších surovin drobenku. Po vykynutí rozprostřeme těsto na plech a pomocí prstů jej vytáhneme do všech stran. Na těsto nasypeme v husté vrstvě borůvky, posypeme je připravenou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Borůvky: Sezóna se blíží ke konci. Nasbírejte si plody i listy, prospějí vašemu zdraví
RE: Borůvky: Sezóna se blíží ke konci. Nasbírejte si plody i listy, prospějí vašemu zdraví