Máte rádi brusinky? Pěstování brusinek krok za krokem
Brusinky jsou lahůdkou, kterou je možno si ještě teď užít zcela zčerstva. A tak uděláme radost všem, kteří nemají vlastní zahradu, ale přesto by brusinky rádi pěstovali. Brusinky můžete totiž pěstovat i doma v květináči. A rozhodně se toho nemusíte bát. Pěstování brusinek není žádná věda. Rostlina vám vzejde a bude se jí dařit. Naše podmínky jsou pro brusinku totiž naprosto ideální.
Pěstování brusinek není skutečně nic náročného. Brusinka roste téměř po celém světě. I když má místa, kde je jí lépe. A to jsou právě chladnější části kontinentů.
Pěstování brusinek: Popis brusinky
Hodně jsou brusinky rozšířeny v severní Americe, na severu Evropy, ale také v Asii. Zasahují však až za polární kruh, takže je možné najít je třeba i v Grónsku. U nás se jim daří zejména na horách. Své místo tu má oblíbené v suchých borových lesích a na stráních. Brusinky poznáte velmi snadno – je to stálezelený nízký keřík, který se vyšplhá maximálně do výšky dvaceti centimetrů. Je však hustě větvený. A také výhonky je nutné občas usměrnit, protože by jinak mohly vytvořit dlouhé až půlmetrové šlahouny. Květy bývají většinou bílé nebo lehce narůžovělé. Plodem brusinky je bobule. Kulatá, sytě červená a lesklá. Co se chuti bobulí týče, jsou většinou hodně kyselé a moučnané. Právě proto je vhodné jejich tepelné zpracování.
Vhodná půda pro pěstování brusinek
Jediné, co je třeba při pěstování brusinek dodržet, je vhodné místo. Brusinky jsou na to totiž velmi citlivé. Pokud keři nedopřejete to, co potřebuje, nebude se mu dařit. Je to ale víceméně jediná podmínka pro pěstování brusinek. Pokud to dodržíte, keř se nádherně rozroste a dá vám maximum plodů, co je schopen vyprodukovat. Jinak jsou brusinky i pěstování brusinek vesměs nenáročné. Rovnou zapomeňte na všelijaké vápenné substráty i hnojiva. Brusinky totiž jednoznačně preferují a potřebují kyselou půdu. Ideálně písčitou. Při pěstování brusinek je důležité i slunce a střídmá zálivka. I když se sluncem pozor – při pěstování brusinek je ho třeba poměrně hodně. Ale přes nejprudší polední slunce v letních měsících by měly být brusinky spíše schované. Vlastně by se dalo říci, že nic víc brusinky ke svému životu nevyžadují. Ideální doba na vysazení rostlinky je jaro či podzim. Není však problém zasadit je kdykoliv během roku. Pěstování brusinek není problém tedy ani v půlce léta.
Pěstování brusinek: Který druh zvolit?
Při pěstování brusinek budete řešit jistě i to, který druh brusinky do zahrady nebo květináče si pořídit. Odrůd je pochopitelně mnoho. Nejoblíbenější je brusinka velkoplodá, kanadská brusinka nebo brusinka pravá. Každá z nich má i jinou chuť. S tím, která se bude nejvíc hodit pro pěstování brusinek právě vám, jistě poradí odborný personál v zahradnictví. Až si vyberete, nejspíš si domů odnesete už brusinky vysazené v kontejneru. Sazenice sázíme na zahrádce ideálně do geotextílie a cca 30 cm od sebe. Pokud využijeme pro pěstování brusinek květináče, pak by měli mít své stále místo za oknem, aby měli dostatek slunečního svitu. Co se zálivky týče, v květináči brusince dopřáváme pouze střídmě vody. Nesnáší přelévání, raději je nechte sušší. Na záhoně při pěstování brusinek pak preferujeme spíše zálivku dešťovou vodou. Pokud bychom ji totiž zalévali tvrdou vodou, mohly bychom brusinku zlikvidovat. Tvrdá voda obsahuje vápník a ten rostlina nesnáší.
Pěstování brusinek: Péče přes zimu
Velkou výhodou při pěstování brusinek je to, že jde o mrazuvzdorný keř. Tedy žádná velká práce s ním není ani přes chladné měsíce v roce. Je však dobré přikrýt jej na záhonku chvojím nebo listím. Jen tak budou brusinky dokonale chráněny před mrazem, větrem a sněhem.
Uchování brusinek
Z brusinky je možné uchovávat jak plody, tak i listy. Zatímco plody najdou mnohé využití v kuchyni, listy je vhodné dokonale usušit. Uchováváme je pak v papírových nebo jutových pytlích. Spotřebovat bychom je měli zhruba do roka od sklizně.
Ochutnejte: Domácí brusinková omáčka
Brusinková omáčka - přísady:
- 100 ml vody
- 140 g třtinového cukru
- 1 bio pomeranč
- 75 ml pomerančového džusu
- 370 g čerstvých brusinek
Brusinková omáčka - příprava:
Čerstvé brusinky omyjeme, lze použít i brusinky mražené. Brusinky vložíme do hrnce s vodou, pomerančovým či brusinkovým džusem, čistě nastrouhanou pomerančovou kůrou a cukrem. Směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání, dokud brusinky nepopraskají. Výborná brusinková omáčka se podává studená na podlití bílého masa. Omáčku můžeme zjemnit troškou smetany ke šlehání.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku