V hlavní roli brusinky. Už víte, co budete dnes vařit?
Brusinky dokáží v kuchyni doslova čarovat. I tomu nejobyčejnějšímu jídlu dají sváteční chuť. Ať už máte rádi jídla sladká nebo slaná, ručíme vám za to, že s brusinkami neodoláte žádnému z nich. Přichystali jsme pro vás celé denní menu, ať vám tedy chutnají!
Snídaně: Brusinky na sladkém sendviči
Přísady:
- 100 g brusinky
- 2 polévkové lžíce brusinkového džusu
- 50 g cukru
- 4 plátky bílého chleba
- 40 g nízkotučného tvarohu
- 2 polévkové lžíce oblíbeného džemu
- 4 tenké plátky čerstvého ananasu
- 40 g bílé čokolády
Příprava:
Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!
V hrnci smícháme brusinky s brusinkovou šťávou a cukrem. Necháme za stálého míchání 2-3 minuty lehce povařit, až brusinky změknou a lehce pukají. Necháme vychladnout. Plátky bílého chleba opečeme v toastovači a vyřízneme z něj kolečka o průměru asi 10 cm. Smícháme tvaroh s džemem a namažeme jím chléb. Z ananasových plátků vyřízneme tvrdý střed. Na toasty položíme ananasové plátky. Ananasové plátky přelijeme brusinkovým kompotem z čerstvých brusinek. Škrabkou naškrábeme hoblinky z bílé čokolády a ozdobíme jimi sladké brusinkové sendviče.
Oběd I: Zeleninové polévka s kachním prsem, creme fraîche a nechybí ani brusinky
Přísady:
- 1 svazek polévkové kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 1 hlávka červeného zelí
- 40 g přepuštěného másla (ghí)
- 100 g uzené prorostlé slaniny
- 1 1/2 l instantního zeleninového vývaru
- sůl, cukr
- 1 čajová lžička celého pepře
- 1 čajová lžička jalovcových bobulí
- 1-2 bobkové listy
- 120 g nasekané brusinky
- 1 kachní prso
- 6 polévkových lžic octa
- čerstvá majoránka
- 150 g creme fraîche
Příprava:
Očistíme polévkovou zeleninu, omyjeme ji a nakrájíme na kostičky. Oloupeme a rozčtvrtíme cibuli. Omyjeme červené zelí a nakrájíme ho na drobné kousky. Rozehřejeme přepuštěné másla. Slaninu nakrájenou na kostky na něm opečeme dozlatova. Slaninu vyjmeme a na pánvi opečeme polévkovou zeleninu a cibuli. Přidáme červené zelí a krátce zpěníme. Podlijeme vývarem. Přidáme koření, brusinky a vaříme necelou hodinu a půl. Chvíli před koncem orestujeme na pánvi kachní prso pokrájené na plátky. Z polévky vyjmeme bobkový list a jalovec, rozmixujeme ji najemno a přecedíme přes jemné síto. Dochutíme octem a creme fraîche. Nakonec polévku posypeme zbylými brusinkami a majoránkou. Podáváme s plátky kachního prsa.
Oběd II: Brusinky ve fenyklovém salátu s lososem
Přísady:
- Na zálivku: 1 malá salátová okurka, 2 bio citróny, sůl, pepř, 1 špetka cukru, 4 polévkové lžíce olivového oleje
- Ostatní ingredience: 4 ks fenyklu, 125 g uzeného lososa, 80 g brusinky
Příprava:
Okurku omyjeme, oloupeme a podélně ji rozpůlíme. Odstraníme jadérka a dužinu okurky nakrájíme na malé kostičky. Citrón omyjeme horkou vodou, rozkrojíme a půlku vymačkáme na šťávu. Tu pak smícháme se špetkou soli, pepřem a cukrem. Metličkou pak ke směsi zašleháme olivový olej. Přidáme okurky a kůru z jednoho citrónu. Fenykl omyjeme a očistíme (nazelenalé části fenyklu odložíme stranou) a nastrouháme najemno. Lososa nakrájíme na kostičky. Smícháme fenykl, lososa, brusinky a okurkovo-citrónovou zálivku a ihned podáváme. Zelenou část fenyklu opláchneme, nasekáme nahrubo a ozdobíme s ní salát.
Brusinky na svačinu: müsli tyčinka s brusinkami
Přísady:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g másla
- 500 g vloček ze 4 druhů obilnin
- 500 g tekutého medu
- 100 g směsi sezamu a konopných semínek
- 2 vanilkové cukry
- 250 g sušené brusinky
Příprava:
Ořechy nahrubo nasekáme. Máslo rozpustíme ve velké hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci a opražíme na něm směs vloček. Přidáme med, sezam a konopné semínko. Směs ještě chvíli za stálého míchání lehce pražíme dozlatova. Přimícháme vanilkový cukr a brusinky. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Hmotu mírně naolejovanýma rukama tlakem vyhladíme. Necháme asi 40 minut sušit v troubě vyhřáté na maximálně 150°C. Vyjmeme a nožem lehce naznačíme místa, kde budeme krájet tyčinky. Necháme zcela zchladnout, teprve pak dokrojíme.
Brusinky k večeři: Italský salát s jablky a brusinkovou zálivkou
Přísady:
- 200 ml červeného vína
- ocet
- 3 polévkové lžíce třtinového cukru
- 100 g brusinky
- sůl, pepř
- 100 g slaniny
- 1 jablko
- 1-2 kousky římského salátu
- 40 g parmazánu
Příprava:
Červené víno, ocet a cukr společně svaříme. Odstavíme až ve chvíli, kdy směs zhoustne. Přidáme brusinky. Ochutíme solí a pepřem. Odstavíme a necháme zcela zchladnout. Mezitím opečeme na pánvi dokřupava slaninu. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku. Jablko rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Salát očistíme, omyjeme, natrháme na malé kousky a necháme okapat. Parmazán nastrouháme na hoblinky. Smícháme salát, brusinkovou zálivku, plátky jablek a slaninu. Dozdobíme hoblinkami parmazánu a podáváme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku