Flambování aneb hořící dezerty či večeře v plamenech

img
26. 12. 2016 Přečteno: 2761x

Palačinky, ze kterých šlehají plameny, po jejichž vyhasnutí však zůstane na talíři dezert klasického vzhledu lehce netradiční chutě s nádechem likéru či rumu. Banány s karamelem a kapkou rumu, které kuchař pro efekt i zajímavější chuť zapálí. A nebo třeba sváteční tabule s hořícími medailonkami. Zní vám to šíleně nebo dokonce jako nehoda? Právě naopak. Jde o flambování.

Co je flambování?

Flambování je efektivní praktika, často vídaná v luxusních restauracích. Jedná se o kuchařský kousek, který upoutá pozornost vašich hostů třeba na oslavě narozenin. A za pomocí flambovací pistole, která je snadno a běžně k sehnání, si ale můžete flambování užívat i doma.

Označení flambování je odvozeno z francouzského flaber, což znamená hořet. Jde o opalování některých pokrmů za pomocí alkoholického nápoje, který však musí obsahovat více, než 50% alkoholu. Pro účely flambování se tedy nejčastěji volí koňak, rum, vodka nebo silnější likéry, a to z toho důvodu, že jen páry z nápoje s obsahem více než 50% alkoholu se dají zapálit.

Flambování neboli “opálení” pokrmu má vliv především na chuť pokrmu. Při flambování se pokrm v pánvi pokape malým množstvím alkoholu, zapálí se a nechá se hořet tak dlouho, dokud plameny nespálí veškerý alkohol. Flambování pokrm nijak nespálí, hoří pouze alkohol, po kterém díky rozložení šťáv získá jídlo výraznější chuť.

Flambování však vyžaduje obzvlášť velkou bezpečnost. Buďte maximálně opatrní, aby se riziko nehod snížilo na minimum. Hrozí například rozlití hořícího alkoholu nebo popálení způsobené příliš rychlým vzplanutím.

Vybavení pro flambování

Flambování už dávno není jen záležistostí z televizních kuchařských show nebo lepších restaurací. Stačí pořídit flambovací pistoli, likér nebo jiný silnější alkohol, případně flambovací vozík, a flambované palačinky, banány nebo třeba vepřové medailonky si můžete připravovat i doma.

Vždy však buďte velmi opatrní a rozhodně k flambování nepouštějte děti a flambovací pistole musí být uschovaná ihned, jak se začne večírek či oslava trochu rozjíždět.

Flambovací pistole

Flambovací pistole není žádné extra drahé ani nedostupné zařízení, jak se lidé často domnívají. Seženete ji již za cenu okolo 300 korun, dražší modely od známějších značek zhruba za dvojnásobek.

Flambovací pistole jsou na ovládání skutečně jednoduché, levnější modely zpravidla nemají více než jedno tlačítko/páčku, sloužící k zažehnutí, u těch dražších najdete i regulaci plamene. Při výběru nepodceňte bezpečnostní pojistku.

Velkou výhodou flambovací pistole je to, že ji kromě flambování využijete i na jiné kulinářské metody - od karamelizování cukru přes gratinování sýra až po přípravu křupavé kůrky na pečeném kuřeti či závěrečné zkaramelizování dezertu créme brulée.

Flambovací vozík

Flambovací vozík samozřejmě není nutnost, pokud si chcete doma jen jednou za čas za pomocí flambování zpestřit přípravu palačinek, nebo třeba pobavit kamarády netradičním dezertem na oslavě narozenin.

Nicméně v lepších restauracích je flambovací vozík důležitým a efektivním pomocníkem. Flambovací vozík totiž umožňuje flambování přímo u jídelního stolu, což je velmi efektivní. Nosit hořící pokrm z kuchyně by bylo nebezpečné, a zapalovat jídlo přímo na stole před hostem by nebylo o nic lepší řešení. Pokud se tedy v restauraci setkáte s flambováním, s největší pravděpodobmostí to bude s využitím flambovacího vozíku.

Povrch vozíku bývá nejčastěji z nerezi či jiného kovu, zkrátka z nehořlavého materiálu, s vestavěným propan-butanovým vařičem. Flambovací vozík bývá opatřen čtyřmi koly, některé modely mají i malé šuplíky nebo skříňky, díky kterým pak připomínají malou pojízdnou kuchyňku.

Nejlevnější vozíky se prodávají okolo dvaceti tisíc korun, nicméně u propracovanějších modelů se cena může vyšplhat až několika násobně výš. Luxusní restaurace mají flambovací vozíky přímo na míru, tak aby se hodily stylem do celého interiéru. Takové modely pak mnohdy stojí 80 tisíc a více.

Tip na jednoduchý recept: flambované banány s karamelem

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2-3 banány
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 lžíci másla
  • 50ml rumu
  • ořechy, skořici nebo čokoládu na dozdobení
  • k podávání šlehačku, zmrzlinu nebo zakysanou smetanu

V pánvi na mírném plameni nasucho rozpusťte cukr, který zkaramelizuje. Poté snižte teplou, přidejte máslo a důkladně míchejte. Do pánve vložte banány nakrájené na plátky a opečte z obou stran. Poté zalijte alkoholem a za pomocí flambovací pistole zapalte. Podávejte ještě horké, se zakysanou smetanou, šlehačkou či zmrzlinou. Můžete dochutit skořicí, strouhaným kokosem, ořechy či hoblinkami čokolády.



Napsat komentář: Flambování aneb hořící dezerty či večeře v plamenech

RE: Flambování aneb hořící dezerty či večeře v plamenech

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.