Chcete zhubnout? Omezte bílý cukr a zařaďte do svého jídelníčku přírodní sladidla

img
17. 07. 2017 Přečteno: 1420x

Zatímco dříve nebyl cukr běžně k dostání, dnes je zázrak, když se jeho konzumaci vyhneme. Odborníci na výživu varují před škodlivými účinky nadměrné konzumace cukru na naše zdraví. Většina lidí proto automaticky sáhne po zdravějších variantách slazení. Jsou však přírodní sladidla opravdu tak zdraví prospěšná, jak se nám snaží předkládat jejich prodejci?

Rafinovaný bílý cukr i chemickém zpracování ztrácí většinu cenných látek, které by byly jinak tělu prospěšné. Vysoký glykemický index*, který u cukru dosahuje hodnoty 70, pak způsobuje prudkou biochemickou nerovnováhu organismu. 

Čtěte také:

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Posledních pár let se na nás valí ze všech stran varování před nadměrným používáním rafinovaného cukru. Lidé přesto bílý cukr ve velké míře konzumují. Uvádí se, že spotřeba na jednoho člověkaČeské republice je 38 kg, což téměř dvojnásobně převyšuje doporučené množství spotřeby cukru za rok. Pravdou je, že i když si přestanete sladit kávu a čaj cukrem, nevyhnete se mu. Přidaný cukr najdete nejen ve sladkých  nápojích, pivech a džusech, ale i tam, kde byste ho možná nečekali - v ochucovadlech nebo kukuřičných lupíncích.

Třtinový cukr, dražší varianta bílého cukru

O něco lepší alternativou je třtinový cukr, přestože má stejný glykemický index jako bílý cukr. Po zpracování si však zachovává cenné minerální látky, stopové prvky a zbytky melasy. Třtinový cukr se získává přírodní cestou. Až z šestimetrových stébel cukrové třtiny se lisuje šťáva, která se po odstranění nečistot nechá odpařit. Po šetrném odpaření zůstane hustý sirup, který se díky trojnásobné krystalizaci mění v cukr.

Nejkvalitnější je cukr ze třetí krystalizace. Při ní vznikne velmi tmavý třtinový cukr, nejbohatší na melasu.

Odpadní látkou při výrobě bílého i třtinového cukru je melasa. Melasa je tmavý a hustý sirup se specifickou vůní i chutí. Obsahuje pouze 18-20 % cukru. Má větší sladivost a méně kalorií. Je zdrojem mnoha vitaminů i minerálních látek.

Med: Zdravé slazení přímo přímo z přírody

Med patří mezi nejrozšířenější přírodní sladidla. Lidé ho všeobecně považují za zdravé slazení. Složení medu se mění v závislosti na různorodosti květů navštívených včelami. Zdravější je nepasterizovaný med, má podstatně nižší glykemický index (kolem 30), zatímco pasterizovaný až okolo 75 GI. Med je ceněn zejména pro velké množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen. 

Javorový sirup jako zdravé slazení?

Z javorové mízy se vyrábí javorový sirup. Míza se získává ze vzrostlých kmenů cukrového javoru, v menší míře i javoru černého. Prvenství v produkci javorového sirupu má Kanada a severovýchodní státy USA. Sirup je díky kyselině jablečné mírně nakyslý. Z výživového hlediska je u něj významný výskyt minerálů, jako jsou draslík, vápník, zinek, mangan nebo vitaminy skupiny B. Oproti cukru má javorový sirup dvakrát vyšší sladivost, méně kalorií i nižší glykemický index (okolo 54).

Javorový sirup

Slady: Přírodní sladidla z obilí

K přírodním sladidlům patří také sladové sirupy. Ke slazení můžete vyzkoušet ječmenný, kukuřičný, jáhlový nebo rýžový sirup. Mají rozdílnou glykemickou hodnotu. Nejméně má rýžový (25), nejvíce kukuřičný - až 75. Tomu se proto raději vyhněte.

Dále se pro zdravé slazení používají palmový a kokosový cukr. Přestože mají oba cukry nízký glykemický index (35), obsahují zhruba stejné množství kalorií jako rafinovaný cukr. Z tohoto důvodu a hlavně především kvůli vysoké ceně se nevyplatí těmito přírodními sladidly sladit.

Stévie, zázračné přírodní sladidlo z Ameriky

Posledních pár let je stévie velmi populární. Lze ji doporučit i při redukčních dietách, protože je nekalorická, přestože sladivost čerstvých nebo usušených listů stévie dosahuje třiceti až čtyřicetinásobku bílého cukru. Někteří odborníci však poukazují na fakt, že po sladké chuti ze stévie nedochází k přesunu glukózy z krve do buněk. Organismus tak zůstává ve fázi nižšího obsahu glukózy v krvi (hypoglykémii), což následně negativně ovlivňuje naše zdraví.

Ať už budeme v přemíře sladit čímkoliv, bude to mít vždy negativní dopad na zdraví. Nadměrná konzumace cukru se projeví nežádoucím zvýšením krevního tlaku i hladiny cukru v krvi. Imunitní systém bude oslaben a obezita na sebe nenechá dlouho čekat.

Mezi přírodní sladidla patří také datlový nebo agávový sirupPřestože má agávový sirup nízký glykemický index 15, odborníci tento sirup ke konzumaci nedoporučují. Důvodem je vysoký obsah fruktózy, který se pohybuje někde kolem 70-90 %. S takovým množstvím cukru jsou spojena zdravotní rizika, jako jsou průjem, nadýmání, podráždění tračníku. V nejhorším může způsobit i cukrovku.

*Glykemický index neboli GI udává rychlost využití glukózy z potravin v lidském těle.

Co používáte ke slazení vy? A jaký je váš názor na přírodní sladidla? Podělte se s námi o tom v komentáři.

Autor: Jarmila Zechová Syptáková



Napsat komentář: Chcete zhubnout? Omezte bílý cukr a zařaďte do svého jídelníčku přírodní sladidla

RE: Chcete zhubnout? Omezte bílý cukr a zařaďte do svého jídelníčku přírodní sladidla

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.