Přebytek cuket na zahradě? Poradíme vám, co s nimi!
Na českých zahrádkách je to už evergreen. Cuketa v létě zkrátka nesmí chybět. Pěstování je absolutně nenáročné a výnos plodů je obrovský. Navíc jde o plodinu naprosto všestrannou a hlavně dietní. Cuketu můžete připravovat nasladko i naslano. A připravit si z ní dokonce můžete i chutný chléb!
Cuketa není žádná moderní plodina, její historie sahá až deset tisíc let zpět. Původně se pěstovala v Jižní Americe, odtud se pak rozšířila prakticky do celého světa. Cukety, jak je známe dnes, jsou výsledkem evropského, respektivě italského šlechtitelství. A staly se oblíbenými. Cuketa je totiž extrémně chutná i zdravá. Obsahuje spoustu cenných látek, které pečují o správné fungování našeho těla. Dietáři pak ocení nízký glykemický index a téměř nulové množství kalorií.
Cuketa je ze stejné rodiny jako meloun
Tykve, dýně, okurky nebo třeba melouny. Ti všichni jsou blízcí příbuzní cukety. Ostatně i sama cuketa není jen jedna, ale setkat se můžete s mnoha pestrými druhy. Cuketa může být zelená, žlutá, bílá, žíhaná, kulovitá… Cukety je rozhodně žádoucí sbírat ještě mladé. Tedy předtím než úplně dozrají.
Cuketa na pleť - vyhladí vrásky a zpomalí stárnutí! Vyrobte si cuketové pleťové masky
Staňte se expertem na druhy dýní: Každá je vhodná na jiné recepty z dýně
Cuketa a její výhody pro zdraví
Cuketa obsahuje spoustu antioxidantů i vitamíny A a C. Největší množství je ve slupce, proto je vhodné slupku cukety neloupat. Semena cuket se pak hojně využívají v tradiční lidové medicíně, především jako posilovač imunitního systému. Mají však i antimikrobiální a antiparazitické působení. Ostatně celá cuketa značně prospívá trávicímu, nervovému, imunitnímu a kardiovaskulárnímu systému. Cuketa působí protizánětlivě a zlepšuje kardiovaskuární zdraví. Ukrývá v sobě obří množství draslíku. Ten je důležitý pro udržování vodní a elektrolytové rovnováhy v těle a výrazně se podílí na přenosu nervových impulzů, čímž ovlivňuje i funkci svalů, činnost srdce a pochopitelně také krevní tlak.
Cuketa na talíři
Co se stravování týče, má cuketa mnoho nesporných výhod. Dá se jíst zcela syrová, ale také vařená, pečená nebo smažená. Dá se říci, že si s ní můžete dělat prakticky cokoliv. Vždy vám bude chutnat. Ostatně vyzkoušejte některé naše osvědčené recepty, pochutnáte si.
Raw cuketové nudličky s bazalkovým pestem
Přísady:
- 1 cuketa
- 10 cherry rajčat
- 1 žlutá paprika
- 1 lžíce bazalkového pesta
Příprava:
Cuketu nakrouháme spiralizérem a posypeme solí, abychom ji nechali “vypotit”. Jakmile se zbaví nadměrného množství vody, propláchneme ji a přemístíme do vhodné nádoby. Přidáme k ní na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, na kostičky pokrájenou papriku a lžíci bazalkového pesta. Promícháme a ihned podáváme.
Cuketový chléb bez mouky
Přísady:
- 2 velké cukety
- 30 g ovesných vloček
- 160 g mandlí
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 1 lžíce chia nebo namletých lněných semínek
- 1 lžíce olivového oleje
Příprava:
Troubu roztopíme na 180 °C. V míse smícháme namleté mandle, ovesné vločky, jedlou sodu a sůl. Přidáme nastrouhanou cuketu, rozšlehaná vejce a olivový olej. Promícháme a přidáme připravená semínka. Nalijeme do připravené formy na chléb a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 45 minut. Ještě horké vyklopíme z formy a necháme chléb z cukety zcela zchladnout. Pak už můžeme dle libosti krájet a pochutnávat si.
Zdravé cuketové chipsy
Přísady:
- 2 cukety
- sůl, pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- nastrouhaný parmazán
Příprava:
Troubu rozeřejeme na 180 °C. Cukety očistíme a odkrojíme jim konce. Cuketu pak nakrájíme nebo nakrouháme na struhadle na tenčí plátky. Do mísy dáme strouhaný parmazán, mletý pepř, sůl a olej. Promícháme a plátky cukety ve směsi marinujeme. Obalené lupínky pak položíme na plech vyložený pečicím papírem. Ideálně pokládáme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Cuketové chipsy pečeme zhruba 10 minut, dokud nezezlátnou.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Přebytek cuket na zahradě? Poradíme vám, co s nimi!
RE: Přebytek cuket na zahradě? Poradíme vám, co s nimi!