Máte rádi melouny? Melounová limonáda vás dokonale osvěží
Melouny jsou chutné i zdravé. V létě těžko najedete lepší osvěžení. Melounová limonáda dokonale zažene žízeň. Zkuste si dát tentokrát melouny jinak. Připravte si z nich netradiční dobroty. Zchladí vás, dodají vitamíny a zaženou chuť na sladké. Dáte si?
Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet
Melouny jsou plné cenných látek a v horkých dnech umí dokonale osvěžit. Melounová limonáda je pro ten účel naprosto dokonalá. Nejčastěji si na melounech pochutnáváme zasyrova. Co by zdravá a chutná svačinka zažene chutě i hlad. Ale z melounů si můžeme připravit i celé vydatné menu. Ať už je přidáte do salátu, uděláte si z nich dokonalou zmrzlinu nebo si je rozmixujete do pití. S alkoholem i bez. Je to jen na vás. A melounová limonáda vám rozhodně udělá dobře.
Vodní meloun z vlastní zahrádky
Melounová limonáda pro osvěžení se dělá výhradně z vodního melounu. Zatímco cukrový meloun má svůj původ v teplých oblastech Asie, ten klasický vodní pochází z Afriky. K nám do Evropy se dostal v 15. století. Díky teplejším letním dnům si dnes už můžeme vodní meloun vypěstovat i na vlastní zahrádce. Z takového je pak melounová limonáda ještě lepší. A bio! Jak na to? Semínka je nutné dát do zeminy už v únoru, sazenice pak přesadíme do skleníku. Budeme-li chtít dát je ven, pak tak učiníme nejdříve až po půlce května. Koncem prázdnin se pak můžete těšit na chutné melouny.
Je meloun ovoce nebo zelenina?
I když se o něm hovoří jako o ovoci, je meloun zeleninou. A ne ledajakou. Meloun obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Navíc obsahuje více než 90 procent vody. Melounová limonáda je tedy zdravější, než se dá čekat. A v melounu se neukrývají žádné tuky. A ani cukru nemá meloun překvapivě tolik. V jednom zralém kusu obsahuje meloun pouze tři až dvanáct procent cukrů. Což je dobrá zpráva pro všechny, kteří drží redukční dietu. Na 100 g své váhy má meloun jen pouhých 19 – 35 kcal.
Letní melounová limonáda
Melounová limonáda - přísady:
- vodní meloun v množství 4 hrnky (na kostičky nakrájený)
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 1,5 l studené vody (může být i perlivá)
Melounová limonáda – příprava:
Vodní meloun a cukr vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Připravenou směs nalijeme do džbánku a přidáme studenou vodu, může být i perlivá. Limonádu necháme vychladit a servírujeme s ledem.
Melounová dobrota: Capresse
Přísady:
- ½ vodního melounu
- 1 balení mozzarelly
- čerstvá meduňka na ozdobení
- olej z vlašských ořechů
- hrst sezamových semínek
- balzamico
Příprava:
Vodní meloun naporcujeme a nakrájíme na menší kostky. Mozzarellu nakrájíme na větší kostky. Obojí smícháme. Zlehka pokapeme olejem z vlašských ořechů a balzamicem. Posypeme připravenými sezamovými semínky. Nakonec ozdobíme meduňkou.
Melounové kuře na kari s medem
Přísady:
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1/3 šálku slunečnicového oleje
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 lžíce tekutého medu
- ½ čajové lžičky směsi koření kari
- ¼ šálku nakládaných okurek
- 6 plátků melounu (použijte vodní meloun)
- čerstvá petrželová nať na ozdobu
Příprava:
Kuřecí maso je třeba nejprve namarinovat. Smícháme tedy olej, česnek, zázvor a sójovou omáčku. Ve směsi obalíme kuřecí prsa a necháme alespoň dvě hodiny v lednici odpočívat, ideálně však přes noc. Před obědem nebo večeří dáme kuře na gril nebo osmažíme. Následně smícháme smetanu, med, kari a nadrobno nakrájené okurky. Vodní meloun nakrájíme do tvaru větších hranolků. Kuře nakrájíme na plátky a naporcujeme na meloun. Na závěr pokrm i meloun přelijeme smetanovou omáčkou a posypeme připravenými bylinkami.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku