Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ať už patříte mezi vášnivé zahrádkáře, houbaře či rybáře, zbystřete. Pokud si chcete na sezónních produktech pochutnat v průběhu celého roku, naučte se různé způsoby konzervace potravin. Sezóna zavařování okurek, rajčat, dýní a dalších sezónních potravin se blíží, proto byste se na ni měli připravit. Stejně tak se blíží i doba, kdy budou houbaři opouštět les s plnými koši hub a rybáři budou odcházet s pěknými úlovky. Nezapomínejte proto ani na možnost zavařování hub a nakládání ryb. Víte, jak správně zavařovat nebo konzumovat netrvanlivé sezónní potraviny? 

Zavařování – čistota a kvalita sklenic i víček je stěžejní

Základem úspěchu zavařování a nakládání je uložení potravin do čistých a dokonale těsnících nádob. Před samotným zavařováním zeleniny a ovoce sklenice pečlivě omyjte a odmastěte. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zavařovacích sklenic různých typů. V posledních letech je patrný návrat ke klasickým skleněným nádobám ze skla s gumovým těsněním a skleněným víkem, jejichž historie sahá až do 19. století. Takové sklenice uchovají potraviny po dlouhou dobu, a navíc jsou jedinečným designovým doplňkem každé kuchyně či spižírny. 

2

Jak na jednoduché zavařování rajčat? 

Pokud máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi, jednoduše si je zavařte. Zavařovaná rajčata oceníte především v zimním období, kdy jsou na pultech obchodu velmi drahá. Slupku rajčat nařízněte do kříže, pár vteřin spařte ve vroucí vodě a následně ochlaďte ve studené vodě. Nyní půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata nakrájejte, poduste 3 minuty, nalijte do sklenic a zavařte při teplotě 80 °C 30 minut. 

Nálev pro zavařování okurek

Při zavařování okurek je velmi důležité připravit chutný a vyvážený nálev. Neexistuje jeden správný recept na nálev. Nám se osvědčil nálev smícháním 1 l vody s 0,3 l octa, 130 g soli, 100 g cukru, 6 kuliček nového koření, 2 až 3 bobkových listů a 6 hřebíčků. Nebojte se experimentovat a objevovat chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat. Okurky na hodinu namočte do vody a dokonale očistěte. Do zavařovacích sklenic okurky natěsno naskládejte, přidávejte podle chuti mrkev, kopr, cibuli a hořčičné semínko a zalijte nálevem. Výbornou pikantní chuť dodají i čerstvé chilli papričky. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20 až 30 minut v závislosti na velikosti lahví. 

Zavařování paprik zvládnete snadno

Zavařování paprik zvládne i úplný začátečník. Papriky očistěte od jader, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a spařte ve vroucí vodě. Před zavařením přidejte do každé sklenice s paprikami lžíci kvalitního oleje, který velmi dobře uchová chuť paprik. Papriky zavařujte 20 až 30 minut při teplotě 85 °C

Zavařování dýně nasladko

Na rozdíl od paprik, okurek či rajčat se dýně zavařuje ve sladkém nálevu. Zavařování dýně je poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Dýni oloupejte, nakrájejte a odstraňte měkký střed se semínky. Následně dužinu, kterou budete zavařovat, nakrájejte na drobné rovnoměrné kostičky. Takto připravenou dýni zalijte vodou s octem a nechejte do druhého dne macerovat. Další den vodu slijte, převařte ji s cukrem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu a přidejte kostičky nakrájenou dýni. Vařte asi 5 minut a následně i s nálevem přemístěte do předem připravených čistých sklenic. Poté zavařte při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

Zavařování hub uchová dary lesa po mnoho měsíců

Houby v octovém nálevu jsou vynikající a po konzervaci vydrží opravdu dlouho. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a nevíte, jak velké množství nalezených hub zpracovat, jejich zavařování je ideálním řešením. Houby musíte v první řadě důkladně očistit a nakrájet na kousky o velikosti asi 3 centimetry. Následně je předvařte ve slané vodě cca 3 minuty a umístíte je do sklenic společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Zalijte sladkokyselým nálevem (0.9 l vody; 0,3 l octa; 70 g cukru a 25 g soli) a přivedete k varu. Zavařujte 15 až 20 minut při teplotě 90 °C

11 P8153496

Ryby v oleji

Kromě zavařování lze potraviny dlouhodobě uchovávat také konzervační metodou nakládání. Tento postup se využívá především při konzervaci masa a ryb. To ocení mnozí rybáři, kteří mají právě v letních měsících spoustu úlovků a už neví, jak je dále zpracovat. Ryby si jednoduše naložte do oleje a pochutnejte si na nich i během zimy. 

Filety z ryb nakrájejte na menší plátky, omyjte a nasolte. Dejte na 3 dny uležet do lednice. Poté ryby opět propláchněte a pro změnu naložte na 3 dny do octové vody (na 1 l octa 1/3 l vody) a vytáhněte případné kosti. Vzniklé kyselé filety vymačkejte a naložte na 3 dny do jemného láku, který se běžně používá na nakládání okurek. Poté opět propláchněte a vymačkejte. Ryby vložte do zavařovacích sklenic, přidejte spařenou cibuli, příp. nakládanou zeleninu, celý pepř, zalijte kvalitním olejem, důkladně uzavřete a na 10 dní dejte ryby v oleji odpočívat

Když na zavařování není čas

Ne každý má na zavařování čas nebo náladu. Některý rok může být zase špatná úroda a nákup surovin k zavařování se nemusí vyplatit. Na českém trhu jsou však k dispozici i kvalitní farmářské produkty, které se chutí i celkovou kvalitou zpracování vyrovnají domácím produktům. 

Na tradici zavařování a nakládání podle tradičních receptů navazuje např. řada produktů z české rodinné konzervárny Via Delicia, inspirovaná tradicí hospodyň z období první republiky. Produkty této značky jsou z velké části vyráběny ručně s využitím tradičních patentních sklenic značky Weck, které jim dodávají autenticitu. Pokud si takový farmářský výrobek zakoupíte, budete mít jistotu použití těch nejlepších surovin bez konzervantů. Skleničky lze samozřejmě opakovaně použít na domácí zavařování, firma nabízí veškeré potřebné doplňky. 

1b

Gurmáni, kteří trvají na vysoké kvalitě a holdují lokálním tradičním výrobkům, si pochutnají na masových i ovocných a zeleninových produktech. Zavařené hříbky, paštiky, vepřové i hovězí maso, ale také plejáda kompotů a džemů doplní vaši spižírnu s plnou parádou. 

Ať už dáváte přednost domácímu zavařování či nakládání nebo si raději bez starostí zakoupíte farmářský produkt, na konzervované potraviny nezanevřete. Díky rozmanitým druhům nálevů přináší nové chutě jednotlivých potravin a umožňují konzumaci sezónních produktů v průběhu celého roku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!