Meloun 9x jinak. Zdravé melounové recepty, ze kterých připravíte celé menu
Meloun má svoji sezónu právě v letním období. A my jsme zvyklí konzumovat jen syrový meloun, což je docela škoda. Protože tato zelenina báječně chutná v kombinaci i s dalšími ingrediencemi a je možné z ní vykouzlit opravdové lahůdky. Ostatně vyzkoušejte naše melounové recepty a posuďte sami.
Melounové recepty: Osvěžující melounové gazpacho
Přísady:
- 3 rajčata
- 350 g melounu
- ½ stroužku česneku
- 50 ml olivového oleje
- třtinový cukr podle chuti
- ½ malé dýně
- ½ okurky
- bazalka
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 lžičky sherry octa
- sůl
- krevety (nemusí být)
Příprava:
Máte rádi melouny? Melounová limonáda vás dokonale osvěží
Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut
Nejdříve ze všeho na pánvi osmahneme česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavíme a vložíme do hrnce k nakrájené dýni a okurce. Přidáme ocet, hořčici, olej, cukr a (nejlépe bezpeckový) meloun nakrájený na kostičky. Necháme 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí. Máme-li rádi krevety, povaříme je jednu minutu ve vroucí vodě a zchladíme. Polévku servírujeme s lístkem bazalky a případně s krevetou.
Ochutnejte také dokonalý LETNÍ MELOUNOVÝ SALÁT
Melounové recepty: Exotický krabí salát s melounem
Přísady:
- 350 g krabích tyčinek
- 5 lžic majonézy
- 50 g bílého jogurtu
- 4 lžičky olivového oleje extra virgin
- 4 lžičky limetkové šťávy
- 1 jarní cibulka
- čerstvá petržel
- sůl, mletý pepř
- vodní meloun
- ledový salát
- toastový chléb
Příprava:
Nejprve si připravíme zálivku. Smícháme na ni jogurt, majonézu, olej, limetkovou šťávu a dále pak i nadrobno nakrájenou cibulku a petržel. Promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zálivku nalijeme na krabí tyčinky. Meloun rozpůlíme a nakrájíme na malé kostky. Na talířek položíme omytý list ledového salátu, na něj dáme kostky melounu a na ně pak vychlazený krabí salát. Ozdobíme petrželkou a podáváme s opečeným toastovým chlebem, ideálně domácím.
Dejte si jedinečnou domácí MELOUNOVOU LIMONÁDU
Melounové recepty: Palačinky s melounem a vanilkovou zmrzlinou
Přísady:
- ½ litru mléka
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- tuk na opékání
- smetana ke šlehání
- vodní meloun
- vanilková zmrzlina
Příprava:
V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně přisypeme mouku. Promícháme a ihned opékáme na pánvi, z obou stran. V misce ušleháme šlehačku. Meloun nakrájíme na drobné kostky. Před servírováním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme připravené kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme ještě pocukrovat.
Zchlaďte se luxusním MELOUNOVÝM SORBETEM
Melounové recepty: Netradiční melounové capresse
Přísady:
- vodní meloun
- mozzarella
- čerstvá bazalka nebo meduňka
- olivový olej
- balzamico
Příprava:
Kulatou formičkou vykrájíme meloun a mozzarellu na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládáme na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujeme, dokud nemáme krásně plný talíř. Na závěr nezapomeneme ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami podle chuti.
Ochutnejte osvěžující MELOUNOVÉ SMOOTHIE
Melounové recepty: Meloun s kuřecím masem a kari omáčkou
Přísady:
- 4 kuřecí prsa
- ⅓ šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
- ½ čajové lžičky jemného kari
- ¼ šálku nakládaných okurek
- 6 plátků melounu
- čerstvá petrželka na ozdobu
Příprava:
Maso nejprve namarinujeme. Smícháme olej, česnek, zázvor a sójovou omáčku. Dáme do větší mísy a k marinádě přidáme maso. Promícháme a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Pak dáme kuřecí maso na gril nebo osmažíme. Mezitím si připravíme omáčku: smícháme majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun pak nakrájíme na delší špalíčky, jakoby hranolky. Na talíř dáme připravené kuře, na něj položíme melounové hranolky a celý pokrm přelijeme připravenou omáčkou. Ozdobíme čerstvou petrželkovou natí.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku