Vajíčka jsou v obchodech čím dál tím dražší. 6 způsobů, jak vajíčka snadno nahradit
Vajíčka právem patří mezi superpotraviny. Podle výživových expertů patří mezi jednu z nejzdravějších potravin na planetě. V poslední době však jejich cena v obchodech vylétla raketově vzhůru. A tak mnozí řeší, jak na vajíčkách ušetřit, případně čím je nahradit. Poradíme vám, které potraviny mohou vajíčka spolehlivě nahradit. I po stránce výživové.
Historicky jsou vajíčka považována za nezdravá, jelikož obsahují cholesterol. Jedno vajíčko obsahuje 212 mg cholesterolu, což je ve srovnání s většinou ostatních potravin hodně. Ovšem mnoho moderních studií už také prokázalo, že cholesterol, který vajíčka obsahují, nemá negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. A rovněž není pravdou, že by tak vajíčka měla na svědomí srdeční choroby nebo mrtvici. Neexistuje žádná studie, která by takovou souvislost prokázala.
Vajíčka a cholesterol
Vajíčka ve skutečnosti obsahují “dobrý” HDL cholesterol a mění “špatný” LDL cholesterol tak, že se pro organismus stává neškodným. Uvádí se tedy, že umírněná konzumace vajíček nemá žádný negativní vliv na náš organismus. Tedy i jedinci, kteří mají prokazatelně vyšší cholesterol mohou vajíčka v rozumném množství, bez obav, konzumovat.
Víte, jak chovat slepice? Správný domácí chov slepic vám zajistí čerstvá a chutná vajíčka
Jsou vejce zdravá nebo nám mohou spíš uškodit? Jaká je pravda?
Vajíčka mají prospěšný vliv na lidský organismus
Naopak vajíčka jsou potravinou pro naše tělo prospěšné. Vajíčka jsou totiž obzvláště bohatá na antioxidanty lutein a zeaxantin. Jde o dva antioxidanty, které se shromažďují v oční sítnici a snižují riziko vzniku očních onemocnění, jako je makulární degenerace a šedý zákal. Vajíčka obsahují veškeré živiny a stavební kameny potřebné k růstu malého kuřete, jsou tedy plná vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů, dobrých tuků a dalších cenných živin. Jsou rovněž zdrojem i všech esenciálních aminokyselin. A nechybí ani cholin, který je nezbytnou živinou pro mozek. Je rovněž vhodné podotknout, že jsou vajíčka vhodnou potravinou pro jedince, kteří chtějí zhubnout. Na dlouhou dobu zasytí a zároveň nezvyšují hladinu glukózy v krvi.
Kvalitní náhražky za vajíčka
Vajíčka fungují jako pojivo a mohou dokonce fungovat i jako kypřidlo a poskytují pečivu jakousi strukturu. A které potraviny dokáží vajíčka plnohodnotně tedy nahradit?
1. Lněná semínka
Lněné semínko je bohaté na omega-3, vlákninu i bílkoviny. Pro náhradu jednoho vejce stačí smíchat jednu polévkovou lžíci namletých lněných semínek se třemi polévkovými lžícemi vody. Důkladně promíchejte a nechte 3-5 minut odležet. Směs by následně měla mít hustou gelovou konzistenci. Taková “vajíčka” pak můžete použít do sušenek, muffinů nebo třeba do sekané.
2. Aquafaba
Nálev z luštěnin je ideální náhražkou vajíčka. Viskózní tekutina z plechovky či sklenice cizrny nebo fazolí se dá vyšlehat podobně jako vaječné bílky. Takže z ní můžete dělat například takzvané pusinky nebo “bílkovinné” krémy. Dá se z ní ale připravit třeba i domácí majonéza. Dvě polévkové lžíce aquafaby nahradí jeden vaječný bílek a tři lžíce jsou plnohodnotnou náhražkou celého vajíčka.
3. Banány
Jestliže máte ve spíži zralé banány, pak je můžete využít místo vajíčka. Například do palačinek, koláčů nebo do sušenek. Nahradí vajíčko a pečivu dodají přirozenou sladkost a vlhkost. Místo jednoho vejce použijte půl až jeden zralý banán.
4. Jablečné pyré
Chystáte se upéct koláč? Pak do něj místo vajíčka použijte jablečné pyré. Tři polévkové lžíce pyré jsou plnohodnotnou náhražkou jednoho vajíčka. A zároveň v receptu uberte cukr, jelikož pyré koláč přirozeně osladí.
5. Chia semínka
Stejně jako lněná semínka, mohou být chia semínka náhražkou za vajíčka. Obsahují spoustu vlákniny i omega-3. Postačí smíchat jednu polévkovou lžíci chia semínek se třemi lžícemi vody. Směs nechte asi 10-15 minut zhoustnout do gelové konzistence. Ze směsi můžete následně péct nebo si takto můžete připravit například chutný chia pudink.
6. Hedvábné neboli silken tofu
Tofu je považováno spíše za náhražku masa, ale velice dobře může fungovat i jako náhražka za vajíčka. V tofu se ukrývá obrovské množství bílkovin a navíc má schopnost přizpůsobit se jakékoliv chuti. Tofu můžete vyzkoušet jako náhražku vajíčka například do pečiva. Pro tento účel se využívá spíše právě hedvábné čili silken tofu.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Vajíčka jsou v obchodech čím dál tím dražší. 6 způsobů, jak vajíčka snadno nahradit
RE: Vajíčka jsou v obchodech čím dál tím dražší. 6 způsobů, jak vajíčka snadno nahradit