Mořské řasy jako superpotraviny: Agar agar jako rostlinná želatina - 4. díl

img
13. 06. 2020 Přečteno: 1440x

Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším zdrojem bílkovin a sacharidů. Mezi kvalitní mořské řasy patří i agar. Nebo agar agar. Je možné obojí pojmenování Navíc jsou mořské řasy pro lidské tělo snadno stravitelné, což je další ohromné pozitivum. V případě řasy agaragar můžeme hovořit i o plnohodnotné náhradě živočišné želatiny, což přijde vhod hlavně vegetariánům i veganům.

Agar agar se řadí mezi mořské řasy patřící do čeledi Rhotophyta – Ruduchy. Využití mořské řasy agar pro potravinářství objevili Japonci i Číňané už na počátku našeho letopočtu. Řasa agar je zcela bez kalorií a má mnoho pozitivních účinků pro náš organismus.

Čtěte také:

Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

Agar agar: Správné pojmenování

Přírodní želatina tak, jak ji známe a můžeme koupit v obchodech se zdravou výživou, je už vlastně výrobek z řas. Ruduchy jsou jednobuněčné mořské řasy. Jejich barva je modrozelená až červená. Sladkovodní druhy však červené nejsou. Po světě je asi 5500 druhů těchto řas a převážná většina z nich žije v moři, navíc ještě ve značné hloubce. Buněčná stěna řas se skládá ze dvou vrstev. Pro nás je zajímavá právě ta vnější. V horké vodě totiž mořské řasy rosolovatí a právě z této hmoty se tak získává agar. Ve výsledku má agar agar světlou barvu, má neutrální chuť a je bez kalorií. Agar se prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků.

Mořské řasy: Agar je přírodní produkt

Abychom však mohli agar využít v kuchyni, je nutné, aby prošel speciální úpravou. Mořské řasy mají totiž ve své přírodní formě velmi výraznou chuť. Proces zpracování bývá proto velmi náročný. Levnější varianty mořské řasy agar agar se získávají pomocí kyseliny sírové a anorganických bělících rozpouštědel, což je sice levné, ale ne zcela ideální pro naše zdraví.

agar zelatina

Tradiční zpracování mořské řasy agar je oproti tomu náročnější, ale zato kvalitnější. Mořské řasy se nejprve usuší, pak vaří s octem. A opět se dále suší – pomalu na bambusových tyčích. Oproti živočišné želatině je agar agar výživný.

Agar agar: Obsahové látky mořské řasy

Agar je polysacharid složený převážně z cukerných jednotek D-galaktosy. Má vysoký obsah vitamínů i minerálních látek. Zejména pak jód, vápník, železo a kyselinu listovou.

Řasa agar v kuchyni

V kuchyni dokáže agar agar želatinu nahradit na sto procent. Vlastně by se dalo i říci, že i o něco lépe. Želírovací schopnosti mořské řasy agar agar jsou totiž ještě několikanásobě větší. Příprava je však téměř totožná – agar je nejprve nutné nechat nabobtnat ve studené vodě. Pak jej přivedeme k varu. Poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar agar tuhne při 30 °C a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě. Kalorická hodnota agaru je 25,2 kJ (6 kcal)/ 100g. Dále 1,6 g bílkovin, 76,2 g sacharidů a 0 g tuků.

Agar agar na talíři: Želatina s ovocem

Přísady – želatina agar agar:

  • 1/2 agarové tyčinky nebo polovinu sáčku sypkého agaru
  • 300 ml vody
  • 50 ml jablečného džusu
  • 50 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce
  • 3 lžičky medu nebo rýžového sladu, mořská sůl

Příprava – želatina agar agar:

Agar agar vložíme do vařící vody, za stálého míchání vaříme na mírném plameni 5-6 minut. Po úplném rozpuštění mořské řasy agar přidáme rýžový slad, špetku soli a stáhneme z ohně. Přilijeme jablečný džus, vložíme plátky ovoce a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

DALŠÍ DÍLY SERIÁLU:

Mořské řasy jako superpotraviny: Pomůže kelp na štítnou žlázu? - 1. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Poradí si spirulina s žaludečními vředy? – 2. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Chlorella jako lahodná součást jídelníčku - 3. díl



Napsat komentář: Mořské řasy jako superpotraviny: Agar agar jako rostlinná želatina - 4. díl

RE: Mořské řasy jako superpotraviny: Agar agar jako rostlinná želatina - 4. díl

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.