Citroník pravý /Citrus limon/
Citroník pravý – popis
Citroník pravý je stále zelený stromek dosahující 3 - 10 m. Má zelený přímý kmen s velkým počtem trnitých větví. Ty jsou porostlé oválnými, kopinatými listy, které jsou na pohled velmi lesklé a jasně zelené. Silně aromatické bílé až narůžovělé květy vyrůstají v paždí listů nebo na konci větví. Plodem jsou citróny.
Citroník pravý – léčivé účinky
Charakteristický pro citrusové plody je vysoký obsah vitamínu C a citroník není výjimkou. Jeho užíváním se snižuje krevní tlak, zvyšuje se odolnost vlásečnic, má protizánětlivé a protialergické účinky. Je silným bojovníkem proti chřipce a nachlazení. Silice z citroníku je hojně využívána v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Použitelné části citroníku pravého: plod
Období květu: Kvete různě, několikrát do roka.
Citroník pravý – použití v kuchyni a pěstování
Jako většina citrusů pochází z oblasti Asie, pravděpodobně z Indie, Barmy a Číny. Vyžaduje slunné místo s dostatkem vláhy a kyselé půdy. Je citlivý na výrazné poklesy teplot, mrazy jej ničí. V dnešní době se citroník pěstuje v mnoha různých kultivarech v subtropických oblastech po celém světě. U nás pouze ve sklenících. Velmi tvrdé dřevo citroníku je vhodné na řezbářské práce. Citroník vegetuje po většinu roku. Plody se sklízejí až 3× do roka. Nejkvalitnější jsou z první sklizně (listopad až březen).
Tip: Citrónový sirup
1 kg citrónů
3 kg cukru krupice
7 dkg kyseliny citronové
2 l vody
Citróny omyjeme, nakrájíme na plátky a odstraníme pecky. Kolečka citrónů vložíme do skleněné mísy a zalijeme vodou s rozpuštěnou kyselinou citrónovou. Necháme odležet alespoň 24 hodin. Poté vodu přecedíme do jiné nádoby a citróny vymačkáme přes kus plátna. Vodu i vymačkanou citrónovou šťávu smícháme, doplníme o cukr a rozmícháme jej. Když je cukr zcela rozpuštěný, naléváme citrónový sirup do lahví, můžeme nechat ještě odležet. Uchováváme v lednici.
Diskuse k článku
RE : Citroník pravý /Citrus limon/