Pěstování a skladování ananasů
Pěstování ananasu
Pěstování ananasu se může na první pohled zdát složité, na druhý pohled ale zjistíte, že to taková věda není. Postačí vám koupit si jeden ananas, na dužině si pochutnat a odříznuté listy využít k vypěstování vlastního ananasu.
Jako první věc, kterou musíme dobře promyslet, je umístění celé rostliny. Než nám totiž začne rostlina plodit, potrvá to nejméně 3 roky. Za tu dobu rostlina vyroste do větších rozměrů, její listy mohou být až jeden metr dlouhé, navíc jsou zakončené ostrým háčkem, což může být problém v rodině s dětmi nebo domácími mazlíčky. Nejvhodnější místo proto bude v uzavřené zimní zahradě.
Při výběru ananasu, který chceme dále použít na domácí pěstování, musíme dávat pozor především na vzhled listové růžice. Ta by neměla být pomačkaná, oschlá, ani jinak poškozená. Pokud za listy zatáhneme, neměly by odpadnout. Celý plod musí vypadat zdravě. Doma neodřezáváme celou růžici i s dužinou, neboť po zasazení začne dužina zahnívat a rostlina má tak malou šanci na růst. Lepší je listy vykroutit. Jednou rukou uchopíme spodní část, tou druhou listy a otočíme proti sobě.
Umytím zbavíme listy zbylé šťávy. Připravíme si sklenici tak velkou, aby v ní růžice stála. Naplníme ji vodou, růžice by v ní měla být ponořená jeden až dva centimetry. Sklenici umístíme na teplé a suché místo mimo dosah slunečních paprsků. Po měsíci až dvou uvidíme větší množství bílých kořínků. To je ten správný čas přesadit růžici do květináče. Nejvhodnější zeminou je směs zahradnického substrátu a říčního písku. Substrát musí vysychat, rostlina má ráda spodní teplo a nesnáší přímé sluneční světlo. Substrát zaléváme až po jeho úplném vyschnutí.
Skladování ananasu
Ananas skladujeme v teplotě nad 5 °C, ideální je teplota okolo 15 °C nebo suchá spíž. Nezralý ananas necháme v pokojové teplotě pár dní dozrát, zralý spotřebujeme do nejdříve, neboť lehce podléhá zkáze.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování ananasů