Využití ananasu v kuchyni
Z ananasu je poživatelná dužina, která je obklopena dřevnatou částí. Ananas připravujeme tak, že nejprve odkrojíme horní část s listy, následně ananas rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme vnější dřevnatou část. Nesmíme ale zapomenout ani na dřevnatý vnitřek, který je také potřeba dát pryč. Vznikne tudíž více odpadu, než samotného jedlého ananasu, výsledná chuť vám ale vše vynahradí.
Syrový ananas se dá jíst samotný, můžeme ho přidávat do ovocných salátů nebo připravit ananasovou zmrzlinu. Dají se z něho ale připravovat i teplé pokrmy, zejména se používá do exotických jídel. Kromě různých moučníků, závinů a jiných sladkých pokrmů můžeme ananas připravit i naslano. Hodí se do zapékaných jídel, pod různé druhy mas, na pizzu, do rizota, nebo jako příloha k masu. Ananas můžeme smažit, zapékat, ale i grilovat.
Ananas můžeme také zavařovat nebo sušit, používá se do šťáv, marmelád, džusů a džemů. Plátek ananasu můžeme vidět jako ozdobu míchaných koktejlů.
Pokud nakládáte maso, přidejte do marinovací směsi i ananasovou šťávu. Ta udělá z vašeho masa velmi křehký a libový plátek.
Diskuse k článku
RE : Využití ananasu v kuchyni