Mrkvová přesnídávka s bramborem a pórkem
Začněte tím, že si oloupete mrkve a brambory. Poté zeleninu společně s pórkem omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Také přidejte trochu vody a vařte do změknutí. Následně zakápněte malým množstvím oleje a rozmixujte na pyré...
Slaninový koláč
Začněte tím, že si v míse připravíte náplň do slaného koláče. Oloupejte si vařené brambory a ty rozšťouchejte na pyré. Poté přidejte i na menší kousky nakrájené brokolicové růžičky, kousky očištěné papriky, lisovaný česnek, kostičky slaniny a strouhaný sýr. Dle libosti můžete směs také osolit a opepřit. Ale uzenina bývá dost slaná. Nyní si k ruce vezměte listové těsto a plát rozdělte na dvě stejné poloviny (na šířku)....
Samosa
plát těsta naplňte bramborovou směsí s hráškem a vytvořte trojúhelníkové kapsičky. Pokud si nejste jistí, jak Samosu plnit a tvarovat, podívejte se na některé s dostupných videí na internetu. Hotové taštičky pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte až poté, co těsto okape od přebytečného tuku. Vhodné budou k podávání různé indické omáčky a dipy...
Indické palačinky
Nejprve si připravte indické palačinkové těsto z vody, krupice, hladké mouky a té rýžové. Přidat do těsta můžete dle preferencí trošku chilli koření. Následně si oloupejte brambory, omyjte je, nakrájejte na menší kostky a dejte do studené vody. Nyní si k ruce vezměte pánev a na sucho opražte celý kmín (zhruba půl minuty). Ten pak sesypte zpět do misky...
Gratinované brambory s tymiánem
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu nalejeme do malého hrnce a přivedeme k varu. Vmícháme máslo, lístky tymiánu a nastrouhaný parmazán. Zapékací misku vymažeme sádle. Osolené a opepřené plátky brambor vrstvíme do zapékací mísy. Zalejeme smetanovou směsí a vložíme do trouby…
Domácí bramborák
Brambory nastrouháme nahrubo. Zalejeme teplým mlékem, přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, podle chuti sůl, pepř a majoránku. Důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo. Placky by měly v sádle plavat. Těsto nalejeme na pánev s vysokou vrstvou sádla a vytvoříme tenkou placku. Čím tenší…
Bylinkové brambory
Brambory důkladně umyjeme a rozpůlíme. Bylinky a česnek nasekáme. Brambory vyskládáme do pekáče vymazaného sádlem, řádně osolíme, opepříme, posypeme česnekem a bylinkami. Lehce brambory sádlem také polejeme a dáme je do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme do změknutí.
Bylinkové brambory skvěle…
Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!
Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?
Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?