Samosa
Ingredience
- rostlinný olej 2 a půl lžíce k přípravě těsta
- voda polovina hrnku
- hladká mouka : 1 hrnek
- sůl menší : 1 KL
- menší šalotka : 1 ks
- mražený hrášek : 1 hrst
- loupaný a jemně strouhaný zázvor: 1 KL
- česnekový stroužek: 1 ks
- vařený brambor (oloupaný) : 1 ks
- čerstvý a sekaný koriandr dle chuti
- chilli koření dle chuti
- garam masala špetka
- mletý římský kmín špetka
- kurkuma špetka
- mleté hořčičné semínko špetka
- sůl dle chuti
- rostlinný olej dle potřeby k přípravě náplně a ke smažení
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Samosa – recept
(z výše uvedeného množství surovin pro 2 osoby připravíte 10 kusů taštiček Samosa)
Začněte přípravou těsta. Tedy do středně velké mísy prosejte hladkou mouku přes sítko, přidejte olej, sůl, vodu a vypracujte homogenní nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte stranou. Mezitím se pusťte do náplně. Na pánvi si rozpalte trochu oleje a na něm pak orestujte nasekanou šalotku spolu se strouhaným zázvorem. Ingredience také zasypte špetkou garam masaly, kurkumy, hořčičného semínka a římského kmínu. Následně přidejte i drcený a sekaný česnekový stroužek a vařený + mačkaný brambor. Také ochuťte směs solí a chilli kořením dle preferencí. Po 3 až 5 minutách opékání vsypte ještě mražený hrášek, promíchejte a vařte pět až osm minut. V tuto chvíli máte náplň hotovou.
Nyní si rozbalte těsto z fólie a rozdělte jej na pět stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky a každý z nich vyválejte na plát vysoký asi tři milimetry. Průměr plátu by měl mít zhruba patnáct centimetrů. Tento plát pak překrojte na půlky – tím vám ve výsledku vznikne 10 taštiček zvaných Samosa. Každý plát těsta naplňte bramborovou směsí s hráškem a vytvořte trojúhelníkové kapsičky. Pokud si nejste jistí, jak Samosu plnit a tvarovat, podívejte se na některé s dostupných videí na internetu. Hotové taštičky pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte až poté, co těsto okape od přebytečného tuku na papírovém ubrousku. Vhodné budou k podávání různé indické omáčky a dipy.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.