Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Samosa Předkrmy a chuťovky
11. 01. 2022 Přečteno: 1453x

Samosa

Ingredience
- +
  • rostlinný olej 2 a půl lžíce k přípravě těsta
  • voda polovina hrnku
  • hladká mouka : 1 hrnek
  • sůl menší : 1 KL
  • menší šalotka : 1 ks
  • mražený hrášek : 1 hrst
  • loupaný a jemně strouhaný zázvor: 1 KL
  • česnekový stroužek: 1 ks
  • vařený brambor (oloupaný) : 1 ks
  • čerstvý a sekaný koriandr dle chuti
  • chilli koření dle chuti
  • garam masala špetka
  • mletý římský kmín špetka
  • kurkuma špetka
  • mleté hořčičné semínko špetka
  • sůl dle chuti
  • rostlinný olej dle potřeby k přípravě náplně a ke smažení

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Samosa – recept

(z výše uvedeného množství surovin pro 2 osoby připravíte 10 kusů taštiček Samosa)

Začněte přípravou těsta. Tedy do středně velké mísy prosejte hladkou mouku přes sítko, přidejte olej, sůl, vodu a vypracujte homogenní nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte stranou. Mezitím se pusťte do náplně. Na pánvi si rozpalte trochu oleje a na něm pak orestujte nasekanou šalotku spolu se strouhaným zázvorem. Ingredience také zasypte špetkou garam masaly, kurkumy, hořčičného semínka a římského kmínu. Následně přidejte i drcený a sekaný česnekový stroužek a vařený + mačkaný brambor. Také ochuťte směs solí a chilli kořením dle preferencí. Po 3 až 5 minutách opékání vsypte ještě mražený hrášek, promíchejte a vařte pět až osm minut. V tuto chvíli máte náplň hotovou.

Nyní si rozbalte těsto z fólie a rozdělte jej na pět stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky a každý z nich vyválejte na plát vysoký asi tři milimetry. Průměr plátu by měl mít zhruba patnáct centimetrů. Tento plát pak překrojte na půlky – tím vám ve výsledku vznikne 10 taštiček zvaných Samosa. Každý plát těsta naplňte bramborovou směsí s hráškem a vytvořte trojúhelníkové kapsičky. Pokud si nejste jistí, jak Samosu plnit a tvarovat, podívejte se na některé s dostupných videí na internetu. Hotové taštičky pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte až poté, co těsto okape od přebytečného tuku na papírovém ubrousku. Vhodné budou k podávání různé indické omáčky a dipy.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

fotolia_16706254_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Tyčinky z listového těsta

Těsto rozválíme na tenký plát (asi 3 mm) a nakrájíme na proužky, které potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe na plech, na kterém je posypeme solí, kmínem nebo dalšími oblíbenými ingrediencemi (mák, sýr,…

fotolia_122001289_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Cibulový koláč z listového těsta

Rozválené těsto dáme na plech a propícháme ho vidličkou. Cibuli nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky a společně se sýrem rovnoměrně nasypeme na těsto. Vajíčka rozšleháme se smetanou, přidáme sůl, pepř a…

fotolia_111463751_xs.jpg Předkrmy a chuťovky

Masové taštičky z listového těsta

Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a dáme osmažit na pánev na troše oleje, přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Vše osolíme, opepříme a ochutíme mletou sladkou paprikou. Když je maso hotové, necháme směs…

cuketovy-kolac-z-listoveho-testa.jpg Předkrmy a chuťovky

Cuketový koláč z listového těsta

Cukety nakrájíme na tenká kolečka, osolíme a necháme v cedníku pustit vodu asi 30 minut. Propláchneme a necháme dobře vysušit. Osušení můžeme urychlit papírovým ubrouskem.  Listové těsto vtlačíme do formy na…

Tip na recept

Kuskus s tuňákem

Kuskus s tuňákem

Kuskus zalejte vroucí vodou (poměr by měl být 1:1), přidejte máslo, zakryjte a nechejte nabobtnat. Zeleninu a olivy nakrájejte na kousky. Oblíbené bylinky nasekejte. Všechny ingredience promíchejte s tuňákem.…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Nadýchaná bábovka

Dezerty: Nadýchaná bábovka

Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny smícháme a vyšleháme řídké těsto. Vymažeme formu na bábovku a…

Krémová česneková polévka

Polévky: Krémová česneková polévka

Na rozpuštěném másle pozvolna orestujeme na plátky nakrájený česnek, který zalijeme horkým vývarem. Přidáme na…

Vasilopita

Dezerty: Vasilopita

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 160 až 170 °C. Poté si k ruce vezměte misku a v ní vyšlehejte krupicový…