Pěstování a skladování brokolice

16. 08. 2017 Přečteno: 1934x

Pěstování brokolice

Nejčastěji se pro pěstování brokolice využívá jarní období. Sklízet poté můžete už v červnu nebo červenci. Díky krátké vegetační době, která je 70 - 90 dní, můžeme ale sázet brokolici téměř kdykoliv. Poslední sklizeň můžeme uskutečnit dokonce i v listopadu, neboť brokolice snese mrazíky až do -5 °C.

Hned po zasetí je dobré přikrýt záhon netkanou textilií. Ta zajistí rostlinkám rovnoměrné teplo, chrání proti ztrátě vody a zejména proti různým škůdcům. K těm nejčastějším patří dřepčíci, což jsou malí skákaví broučci, kterým nejvíce chutnají listy brokolice.

Co se týče samotného pěstování, je brokolice méně náročná než květák. Lépe snáší vyšší teploty v létě a nižší na podzim. Jen ve hnojení je brokolice náročnější. Po dobu vegetace je důležité ji přihnojovat komplexním hnojivem.

Nejvíce se brokolici daří na propustných, hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku.

Základní druhy brokolice

1) Květáková brokolice

Tato brokolice tvoří jednu velkou středovou růžici. Patří sem třeba odrůda Lucie F1 nebo Fellow F1.

2) Stonková (výhonková) brokolice

U tohoto druhu brokolice najdeme středovou růžici sice menší, vynahrazuje to ale velké množství postranních růžiček.

Brokolici musíme sklízet ještě před tím, než budou poupata otevřená. Opatrně ji odřízneme a počkáme, až se začnou vyvíjet další výhony. Ty sklízíme, až když jsou dlouhé asi 10 cm a můžeme je sklízet opravdu dlouho.

Skladování brokolice

Brokolice velmi rychle podléhá zkáze, proto je třeba čerstvou brokolici spotřebovat co nejrychleji. Při správných podmínkách vydrží brokolice asi 10 dní. Skladujeme ji nejlépe ve vzduchotěsném obalu na suchém, chladném místě.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…