Výživové hodnoty brokolice
Brokolice je zelenina velmi bohatá na vitamíny C, E, B1, B2 a kyselinu listovou. Obsahuje také spoustu minerálních látek, jako je například draslík, vápník, fosfor nebo síra. Je také bohatá na vlákninu, její konzumace je pro ženy důležitá zejména v době menstruace, kdy ztrácejí velké množství železa.
Pokud bychom chtěli využít všechny živiny, které brokolice ukrývá, bude nejlepší skombinovat ji se zeleninou, která obsahuje biotin. Nejvhodnější jsou rajčata, avokádo, špenát, hnědá rýže a ořechy.
Pokud brokolici srovnáme s jinými druhy zeleniny, zjistíme, že obsahuje několikanásobně vyšší množství sulforafanu, což je pro naše tělo velmi důležitá látka. Snižuje množství volných radikálů a tvoří enzymy, které dokážou detoxikovat chemické látky.
Na 100 g |
|
Voda |
88,2 g |
Bílkoviny |
4,4 g |
Tuky |
0,9 g |
Cukry |
1,8 g |
Vláknina |
2,6 g |
Mastné kyseliny |
0,8 g |
Energie |
138 kJ |
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty brokolice