Využití brokolice v kuchyni

29. 08. 2017 Přečteno: 1350x

Brokolici můžeme jíst jak syrovou, tak tepelně upravenou. Syrová brokolice je vhodná například do zeleninových salátů.

Kromě nezdravé tepelné úpravy smažením v trojobalu můžeme dále brokolici vařit, dusit, zapékat s další zeleninou, masem a sýrem, přidávat do zeleninových a krémových polévek, do omáček nebo těstovin. 

Před každou tepelnou úpravou je dobré brokolici rozdělit na růžičky a ty pořádně umýt. Při vaření brokolice si ale dejte pozor, abyste ji nepřevařily. Ztratila by tak nejen svůj tvar, ale i chuť a vitamíny. Nejlepší způsob je připravit brokolici v páře (přibližně 5 minut) a ve vodě ji jen lehce povařit. Správnou dobu vaření poznáte podle velikosti brokolice a podle její tuhosti, kterou kontrolujte vidličkou. Pokud chcete, aby si brokolice i po vaření uchovala krásnou barvu, zchlaďte ji ihned pod studenou vodou.

Jedí se hlavně růžičky brokolice, málokdo ale ví, že jedlé a také velmi chutné jsou i její listy, které se připravují obdobně jako špenát.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…