Využití brokolice v kuchyni
Brokolici můžeme jíst jak syrovou, tak tepelně upravenou. Syrová brokolice je vhodná například do zeleninových salátů.
Kromě nezdravé tepelné úpravy smažením v trojobalu můžeme dále brokolici vařit, dusit, zapékat s další zeleninou, masem a sýrem, přidávat do zeleninových a krémových polévek, do omáček nebo těstovin.
Před každou tepelnou úpravou je dobré brokolici rozdělit na růžičky a ty pořádně umýt. Při vaření brokolice si ale dejte pozor, abyste ji nepřevařily. Ztratila by tak nejen svůj tvar, ale i chuť a vitamíny. Nejlepší způsob je připravit brokolici v páře (přibližně 5 minut) a ve vodě ji jen lehce povařit. Správnou dobu vaření poznáte podle velikosti brokolice a podle její tuhosti, kterou kontrolujte vidličkou. Pokud chcete, aby si brokolice i po vaření uchovala krásnou barvu, zchlaďte ji ihned pod studenou vodou.
Jedí se hlavně růžičky brokolice, málokdo ale ví, že jedlé a také velmi chutné jsou i její listy, které se připravují obdobně jako špenát.
Diskuse k článku
RE : Využití brokolice v kuchyni