Pěstování a skladování jahod

11. 05. 2018 Přečteno: 1166x

Pěstování jahod

Kvalita jahod nabízených v supermarketech nikdy nebude taková, jako u těch domácích. Pokud si je vypěstujeme sami, můžeme si být jistí, že neobsahují zbytečnou chemii. Navíc to není nic složitého. Můžou nám růst jak na záhonku na zahrádce, tak v truhlících na balkóně. Jahody ke svému růstu nepotřebují mnoho prostoru.

  1. Pořídíme si sazenice jahod. Ty sázíme ideálně na jaře, ale můžeme i v létě. Vyhněme se ale sázení v extrémně vysokých teplotách.
  2. Sazenice potřebují dostatek světla. Vyberme takovou plochu, kde slunce svítí co největší část dne.
  3. Dva týdny před sázením půdu dobře pohnojme.
  4. Týden před sázením vybranou plochu zkypříme.
  5. Na záhon můžeme umístit černou fólii nebo černou netkanou textilii pro pěstování. Ušetříme si budoucí práci s pletím a jahody nebudou tak rychle nahnívat. Zároveň černá barva půdu zahřívá a udržuje zde vlhkost. Nevýhodou je naopak to, že odnož sama nezakoření. Musíme ji nechat zakořenit zvlášť v kelímku a až poté zasadit.
  6. Nesázejme jahody těsně u sebe, měly by mít rozestup. Na záhonku je ideální rozestup mezi řádky 40 cm, mezi rostlinkami pak 30 cm.
  7. Vyhrabeme důlek, do kterého dáme nejdříve kompost, na něj trochu zeminy a až poté na ni sázíme jahodník. Srdíčko rostliny musí být nad zeminou.
  8. Pravidelně jahody zalévejme a hnojme. Když používáme hnojivo, pouze bez chlóru. Jahodníky ho špatně snáší. Hnojivo by se nemělo dostat přímo na rostlinu. Půda by měla být stále vlhká, ale nikoli přemokřená.
  9. Jahody nedozrají všechny stejně, nové červené jahody najdeme každý den. Ideální je plody trhat ráno.
  10. Zralé plody poznáme podle toho, že jsou celé červené, ale zároveň na omak tvrdé.
  11. Na zimu jahodníky zazimujme. Před mrazy je uchráníme tím, že je zhruba v říjnu přikryjeme smrkovým chvojím a krčky rostlinek zahrneme zeminou.
  12. Na jaře, zhruba na konci března, přikrývku sundáme a rostlinky prohlédneme. Odstřihneme seschlé listy, uhynulé jahodníky odstraníme a místo nich poté můžeme vysadit nové. Pohnojíme hnojivem s dostatkem dusíku, s výběrem si nemusíme příliš lámat hlavu, protože existují hnojiva přímo pro jarní hnojení jahod.
  13. Jahodníky nám vydrží 2 - 3 roky.

Skladování jahod

Jahody nevydrží čerstvé příliš dlouho. Maximálně 48 hodin od té doby, co je utrhneme.  To samozřejmě prodloužíme uskladněním v ledničce, raději je ale přikryjeme fólií. V opačném případě by hodně změkly. Takto zde vydrží pár dní, ideální teplota je 1 až 5 °C. A pokud mají naše jahody nějakou část ještě zelenou, můžou dozrát i po sklizení. Pro dlouhodobé skladování je nejlepší zamražení, ale tím jahody přichází o část své charakteristické vůně a chuti. Dobrá zpráva ale je, že takto skladované jahody si ponechávají většinu svých vitamínů a prospěšných látek.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…