Pěstování a skladování jahod
Pěstování jahod
Kvalita jahod nabízených v supermarketech nikdy nebude taková, jako u těch domácích. Pokud si je vypěstujeme sami, můžeme si být jistí, že neobsahují zbytečnou chemii. Navíc to není nic složitého. Můžou nám růst jak na záhonku na zahrádce, tak v truhlících na balkóně. Jahody ke svému růstu nepotřebují mnoho prostoru.
- Pořídíme si sazenice jahod. Ty sázíme ideálně na jaře, ale můžeme i v létě. Vyhněme se ale sázení v extrémně vysokých teplotách.
- Sazenice potřebují dostatek světla. Vyberme takovou plochu, kde slunce svítí co největší část dne.
- Dva týdny před sázením půdu dobře pohnojme.
- Týden před sázením vybranou plochu zkypříme.
- Na záhon můžeme umístit černou fólii nebo černou netkanou textilii pro pěstování. Ušetříme si budoucí práci s pletím a jahody nebudou tak rychle nahnívat. Zároveň černá barva půdu zahřívá a udržuje zde vlhkost. Nevýhodou je naopak to, že odnož sama nezakoření. Musíme ji nechat zakořenit zvlášť v kelímku a až poté zasadit.
- Nesázejme jahody těsně u sebe, měly by mít rozestup. Na záhonku je ideální rozestup mezi řádky 40 cm, mezi rostlinkami pak 30 cm.
- Vyhrabeme důlek, do kterého dáme nejdříve kompost, na něj trochu zeminy a až poté na ni sázíme jahodník. Srdíčko rostliny musí být nad zeminou.
- Pravidelně jahody zalévejme a hnojme. Když používáme hnojivo, pouze bez chlóru. Jahodníky ho špatně snáší. Hnojivo by se nemělo dostat přímo na rostlinu. Půda by měla být stále vlhká, ale nikoli přemokřená.
- Jahody nedozrají všechny stejně, nové červené jahody najdeme každý den. Ideální je plody trhat ráno.
- Zralé plody poznáme podle toho, že jsou celé červené, ale zároveň na omak tvrdé.
- Na zimu jahodníky zazimujme. Před mrazy je uchráníme tím, že je zhruba v říjnu přikryjeme smrkovým chvojím a krčky rostlinek zahrneme zeminou.
- Na jaře, zhruba na konci března, přikrývku sundáme a rostlinky prohlédneme. Odstřihneme seschlé listy, uhynulé jahodníky odstraníme a místo nich poté můžeme vysadit nové. Pohnojíme hnojivem s dostatkem dusíku, s výběrem si nemusíme příliš lámat hlavu, protože existují hnojiva přímo pro jarní hnojení jahod.
- Jahodníky nám vydrží 2 - 3 roky.
Skladování jahod
Jahody nevydrží čerstvé příliš dlouho. Maximálně 48 hodin od té doby, co je utrhneme. To samozřejmě prodloužíme uskladněním v ledničce, raději je ale přikryjeme fólií. V opačném případě by hodně změkly. Takto zde vydrží pár dní, ideální teplota je 1 až 5 °C. A pokud mají naše jahody nějakou část ještě zelenou, můžou dozrát i po sklizení. Pro dlouhodobé skladování je nejlepší zamražení, ale tím jahody přichází o část své charakteristické vůně a chuti. Dobrá zpráva ale je, že takto skladované jahody si ponechávají většinu svých vitamínů a prospěšných látek.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování jahod