Pěstování a skladování kávy
15. 05. 2018
Pěstování kávy
Exotický kávovník je rostlina, která nám s trochou péče bude plodit kávová zrna. Nepokryje to sice každodenní spotřebu, ale stojí za to si jednou za čas zkusit dopřát šálek vlastnoručně vypěstované kávy.
- Pořiďme si rostlinku kávovníku. Nejoblíbenější je odrůda Coffea arabica. Můžeme jej zkusit vypěstovat už od semene. Semínko nám naklíčí asi za 3 týdny.
- Kávovníku stačí pokojová teplota, v létě kolem 25 °C, v zimě 18 – 20 °C.
- Umístíme ho na světlé místo, ale bez přímého slunečního světla.
- Zálivku má kávovník oproti ostatním rostlinám odlišnou. Zalévejme ho, když uvidíme, že má svěšené listy. Dáme ho do nádoby a prolijeme dostatečným množstvím odstáté vody.
- Po třech letech se na našem kávovníku začnou objevovat květy, které dozrají v plody o několik měsíců později. Kávovník si někdy dává načas, plody můžou dozrávat až kolem 14 měsíců.
- Můžeme jej zkracovat podle našich možností. Můžeme tak mít malý keřík stejně jako větší stromek.
Skladování kávy
Skladování kávy je důležité pro její chuť, aroma a kvalitu. Nejlépe ji dávejme do uzavíratelné neprůhledné nádoby. Ideální je suché, chladné a tmavé místo. Také by na ní nemělo svítit přímé sluneční světlo.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování kávy