Pěstování a skladování kmínu
15. 05. 2018
Přečteno: 1456x
Pěstování kmínu
Kmín je celkem náročnou rostlinkou. Aby se nám jeho pěstování opravdu podařilo, potřebuje pravidelnou zálivku, zbavování plevele a hnojení. Nezbytností těsně po zasetí je stálá teplota. Kmín je dvouletou rostlinou, kterou sklízíme celou. Celý název kmínu je kmín kořenný, někdy ho najdeme také pod názvem kmín luční.
- Pořídíme si osivo. Nejlepší jsou vyšlechtěné odrůdy jako Rekord nebo Prochan.
- Připravíme si místo, kde budeme kmín pěstovat. Ideální je propustná, jílovitá půda. Kmín také potřebuje dostatek vápníku. Před setím zbavme záhon veškerého plevele, mohl by kmín zahubit.
- Kmín potřebuje opravdu dostatek tepla a světla. Pěstování se nám podaří, pouze když je teplota po zasetí minimálně 2 - 3 týdny mezi 10 a 14 °C. Pokud se teplota dostane pod nulu, kmín zmrzne.
- Kmín vyséváme ideálně v březnu a dubnu. Semínka kmínu sejeme do čtverců 30 x 30 centimetrů.
- Kmín musíme pravidelně zalévat, zbavovat plevele a přihnojovat.
- Sklízíme až druhý rok, ideálně mezi červnem a červencem. Kmín se sbírá celý. Poté se suší zavěšený nažkami dolů. Až se usuší, nažky se vydrolí.
Tip: I listy kmínu můžeme při přípravě pokrmů využít, například do salátů. Trhat je můžeme už v prvním roce, tedy předtím, než sklízíme samotný kmín.
Skladování kmínu
Kmín, jako jakékoli jiné koření, bychom měli chránit před světlem, vlhkostí a vzduchem. Pořiďme si vzduchotěsnou kořenku, kterou budeme zavírat do skříňky.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování kmínu