Výběr a konzumace manga
Na výběru správného kusu v supermarketu závisí chuť i kvalita manga
Na pultech obchodů se často prodávají nedozrálé kusy, které byly sklizeny dříve, aby mohly při přesunu dozrát. Někdy však při cestě přejdou mrazem, což zabrání jejich rychlému vyzrání. Plody, které mají hnědé ranky a prolákliny, nevydrží dlouho ani v ideálních podmínkách. Mango se neskladuje v lednici, jelikož jako exotické ovoce nesnáší nízké teploty. Nejlépe dozraje na míse při pokojové teplotě. Společně s mangem by na míse měla být také jablka, která pomohou mangu dozrát. Pokud chcete proces zrání urychlit, umístěte plody manga společně s jablky do papírového sáčku. Dozrálé mango můžete na několik dní uskladnit do ledničky, abyste zabránili jeho přezrání.
Citliví jedinci mohou mít na mango alergickou reakci
Plody manga mají výrazně žlutou až oranžovou dužninu, která je velmi pevně spojena s peckou. Ke konzumaci se nehodí slupka, která může vyvolávat u citlivějších lidí alergii. Výjimečně mohou lidé také pociťovat dráždivé pocity na jazyku po vypití velkého množství mangové šťávy. Nejlépe se mango jí oloupané, rozpůlené podélně po ploše pecky a nakrájené na měsíčky. Často se také rozkrojí na půl, odstraní se pecka a na zbývající dužnině se vytvoří mřížka.
Diskuse k článku
RE : Výběr a konzumace manga