Paprika
01. 03. 2018
Přečteno: 3712x
Léčivé účinky papriky
- S paprikou můžete bojovat proti kornatění cév, jelikož se v nich vyskytuje rutin, který omlazuje systém proudění krve.
- Velký obsah betakarotenu, který se v těle přemění na vitamín A, působí na zlepšení pružnosti kůže a zpomaluje vznik vrásek.
- Množství vitamínu C, které se nachází v paprikách vysoce převyšuje i citrusy.
- Mezi antioxidanty, které obecně působí preventivně proti rakovině, se řadí i flavonoidy vyskytující se v paprice.
- Paprika může mít mírné projímací účinky, a proto se často využívá při redukčních dietách a doporučuje se pro očištění trávicího sytému.
- Vitamín E, který se v paprikách vyskytuje, zlepšuje zrak a působí jako prevence proti šedému zákalu.
- V paprice se nacházejí také minerály hořčík, vápník, draslík a fosfor, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a kosti.
- Různé odrůdy paprik v sobě obsahují mikroelementy mědi, zinku a jódu, které mají význam při dýchání, látkové výměně v buňkách a pozitivní vliv na štítnou žlázu.
Zajímavosti o paprice
- Přestože pochází papriky ze střední Ameriky, v Maďarsku se staly téměř národní potravinou.
- Při tepelné úpravě paprika tolik neztrácí tělu prospěšné látky, což je způsobeno tím, že velmi rychle změkne a její úprava tedy nevyžaduje tak dlouhé vaření.
- Vliv na obsah jednotlivých prospěšných látek může mít i barva papriky – červené papriky mají více betakarotenu, zelené se pyšní kyselinou listovou a ve žlutých konzumenti naleznou větší množství vitamínu E.
- Mletá sladká paprika se používá často při přípravě léčivých prostředků z alkoholu, na zlepšení trávení a proudění krve v těle nebo pro výrobu domácího tonika na vlasy, po kterém se přestanou tvořit lupy.
- Mezi nejprodávanější druhy v Evropě patří odrůda California Wonder, která má typický zvonkovitý tvar, a kapie druhu Corno di Toro, která se vyskytuje ve světle zelených a sytě rudých barvách.
- V 17. století se paprika pěstovala jako okrasná rostlina, následně se začaly papriky využívat pro výrobu koření, čerstvé plody se konzumují teprve od 19. století.
Diskuse k článku
RE : Paprika