Pěstování a skladování papriky

01. 03. 2018 Přečteno: 3073x

Semínka papriky, které necháte několik dní namočit, se běžně vysazují už v lednu nebo v únoru do fóliovníků na parapety oken. Malé sazeničky potřebují velkou vlhkost a dostatek světla, aby mohly zesílit a připravit se na výsadbu ven. Podle svých možností můžete sazeničky vysadit přímo na záhon venku, ale v tom případě bude potřebovat přikrytí jemnou bílou fólií nebo skleněným zvonem. Navíc několik měsíců před výsadbou se musí půda přikrýt černou látkou, aby se dostatečně nahřála. Méně náročnější variantu představuje pěstování ve skleníku, ve kterém se konstantně udržuje teplo. Pro pěstování paprik je nejvhodnější dobře hnojená hlína smíchaná s pískem. Přímé přihnojování dusičitým hnojivem není před sklizní vhodné, protože se plody stanou hůře stravitelné a mohou způsobovat nadýmání.

Keře papriky rodí i několik měsíců, ale ve skleníku vyžadují ruční opylování

Stejně jako ostatní pěstovaná zelenina, jsou i papriky náchylné k onemocněním. Při sklízení paprik proto plody odřezávejte nebo odstřihněte a ránu ošetřete roztokem hypermanganu, který zabrání vniknutí choroboplodných zárodků. Při utrhnutí také myslete na to, za jak dlouho hodláte papriku konzumovat. Stupeň zralosti má velký vliv na její trvanlivost.

Dovážené papriky nedosahují kvality tuzemských plodů

Dlouhá doba převážení a velké rozdíly teplot mohou způsobit snadné zkažení paprik, a hlavně úbytek nutričních hodnot. Často i zdánlivě zralý plod může být napadený plísní. Největším indikátorem je tvrdost, měkké části značí hnilobu. Plody, které mají pevnou a zelenou stopku většinou vydrží v lednici nejdéle. Při skladování při teplotě přibližně 8 °C můžete papriky uchovávat v lednici přibližně 10 dní.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…