Využití papriky v kuchyni

01. 03. 2018 Přečteno: 1587x

P

aprika se v kuchyni využívá v mnoha různých pokrmech, jako koření nebo čerstvá, pečená či smažená. V Řecku ji přidávají do salátů s olivovým olejem a sýrem fetou, v Maďarsku se hojně využívá jako koření do gulášů nebo uzenin a ve Španělsku zase ochutnáte studenou polévku gaspacho.

Oblíbený český pokrm představují plněné papriky s rajskou omáčkou, které se připravují pečením či vařením. Paprika velmi rychle změkne, a přesto si udrží velké množství výživných látek. Zajímavým může být tzv. ajvar, který se připravuje osmažením oloupaných paprik na cibulce a rozmixováním celé směsi. Tato pasta se podává ke grilovaným masům a rybám podobně jako kečup. Při přípravě se však vyvarujete dlouhého smažení, protože paprika může kvůli dlouhé tepelné úpravě zhořknout.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…