Využití tofu v kuchyni

11. 05. 2018 Přečteno: 1166x

Obrovskou výhodou tofu je rychlost jeho přípravy, množství způsobů, jak ho upravit a vlastnost získávání chutí od jiných ingrediencí. Můžeme ho koupit už ochucené, například marinované, pikantní, indické, česnekové, uzené nebo s bylinkami. Tofu se dále dělí na měkké a tvrdé. Tvrdé tofu můžeme upravovat jako maso, můžeme ho péct, smažit, grilovat, udit, nakládat nebo dusit. Ale můžeme ho použít téměř v čemkoli a jakkoli. Měkké tofu se díky svým vlastnostem výborně hodí pro výrobu omáček, zálivek, koláčů a zmrzlin.

Tip: Jak připravit dobré tofu

Základem je tofu dobře ochutit a použít aromatické přísady, aby nasáklo jejich chuť. Nejlepší je kostku tofu před úpravou nakrájet na menší kousky, jako nudličky, kostičky nebo plátky.  Díky menším kouskům se k tofu dostane více koření a jiných ingrediencí, které pro jeho ochucení použijme. Před smažením je dobré kousky tofu položit do papírových ubrousků a lehce je zatížit, abychom je zbavili co nejvíce vody.

Hamburgery, polévky, saláty

Nakrájené kousky můžeme lehce osmažit na cibulce. Plátky obalit v trojobalu nebo v mouce s kořením a osmažit. Kostičky podusit nebo povařit se zeleninou. Zapéct je se sýrem nebo je marinovat v nejrůznějších omáčkách a pak ugrilovat.  Můžeme je dát místo masa do hamburgerů, připravit z něj karbanátky, uvařit cuketovou polévku, dát do zeleninového salátu nebo společně s těstovinami zapéct.

Skvělé pro asijskou kuchyni

Díky svému východnímu původu najde tofu skvělé uplatnění v asijské kuchyni. Velmi jednoduchý způsob, jak se s tofu můžeme asijské kuchyni přiblížit, je nakrájet je na nudličky, bohatě polít sójovou omáčkou a nechat odstát (občas promícháme). Mezitím si na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a přidáme k ní arašídy. Nakonec přidáme tofu a občas promícháme.

Studená kuchyně i dezerty

Tofu můžeme použít i do krémů a pomazánek. Také lze uzené nebo jinak ochucené tofu nakrájet na plátky a dát je na chlebíčky nebo jednohubky V obchodech se dají koupit už hotové pokrmy z tofu, jako je tofu pomazánka, která svou chutí připomíná vlašský salát ale je mnohem zdravější. Dále tofu salám, tofu paštika nebo tofu párky. Z tvrdého tofu ale můžeme připravit i chutné sladké dezerty, například jej použijme místo tvarohu. Tofu můžeme i rozmixovat s oblíbeným ovocem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…