Využití tofu v kuchyni
Obrovskou výhodou tofu je rychlost jeho přípravy, množství způsobů, jak ho upravit a vlastnost získávání chutí od jiných ingrediencí. Můžeme ho koupit už ochucené, například marinované, pikantní, indické, česnekové, uzené nebo s bylinkami. Tofu se dále dělí na měkké a tvrdé. Tvrdé tofu můžeme upravovat jako maso, můžeme ho péct, smažit, grilovat, udit, nakládat nebo dusit. Ale můžeme ho použít téměř v čemkoli a jakkoli. Měkké tofu se díky svým vlastnostem výborně hodí pro výrobu omáček, zálivek, koláčů a zmrzlin.
Tip: Jak připravit dobré tofu
Základem je tofu dobře ochutit a použít aromatické přísady, aby nasáklo jejich chuť. Nejlepší je kostku tofu před úpravou nakrájet na menší kousky, jako nudličky, kostičky nebo plátky. Díky menším kouskům se k tofu dostane více koření a jiných ingrediencí, které pro jeho ochucení použijme. Před smažením je dobré kousky tofu položit do papírových ubrousků a lehce je zatížit, abychom je zbavili co nejvíce vody.
Hamburgery, polévky, saláty
Nakrájené kousky můžeme lehce osmažit na cibulce. Plátky obalit v trojobalu nebo v mouce s kořením a osmažit. Kostičky podusit nebo povařit se zeleninou. Zapéct je se sýrem nebo je marinovat v nejrůznějších omáčkách a pak ugrilovat. Můžeme je dát místo masa do hamburgerů, připravit z něj karbanátky, uvařit cuketovou polévku, dát do zeleninového salátu nebo společně s těstovinami zapéct.
Skvělé pro asijskou kuchyni
Díky svému východnímu původu najde tofu skvělé uplatnění v asijské kuchyni. Velmi jednoduchý způsob, jak se s tofu můžeme asijské kuchyni přiblížit, je nakrájet je na nudličky, bohatě polít sójovou omáčkou a nechat odstát (občas promícháme). Mezitím si na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a přidáme k ní arašídy. Nakonec přidáme tofu a občas promícháme.
Studená kuchyně i dezerty
Tofu můžeme použít i do krémů a pomazánek. Také lze uzené nebo jinak ochucené tofu nakrájet na plátky a dát je na chlebíčky nebo jednohubky V obchodech se dají koupit už hotové pokrmy z tofu, jako je tofu pomazánka, která svou chutí připomíná vlašský salát ale je mnohem zdravější. Dále tofu salám, tofu paštika nebo tofu párky. Z tvrdého tofu ale můžeme připravit i chutné sladké dezerty, například jej použijme místo tvarohu. Tofu můžeme i rozmixovat s oblíbeným ovocem.
Diskuse k článku
RE : Využití tofu v kuchyni