Zavařená cuketa
Ingredience
- větší cuketa: 1 ks
- voda: 1000 ml
- ocet: 330 ml
- cukr: 100 g
- sůl: 40 g
- pepř celý: 6 ks
- nové koření: 6 ks
- bobkový list: 3 ks
- hořčičné semínko
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zavařená cuketa – recept
Zavařování cukety je podobné jako při zavařování okurek, takže pokud máme svůj oblíbený nálev, můžeme použít vlastní recept. Na nálev svaříme vodu s octem, cukrem a solí, tak aby se cukr rozpustil. Cuketu rozkrojíme podélně na polovinu nebo čtvrtiny (podle velikosti cukety) a nakrájíme ideálně na kuchyňském robotu na tenké plátky.
Zavařovací sklenice pořádně vymyjeme a vysušíme (na jednu větší cuketu potřebujeme asi 3 zavařovací sklenice o objemu 0,7 litru). Každou sklenici naplníme cuketou, přidáme 2 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a několik kuliček hořčičného semínka a zalijeme nálevem (cuketa musí být ponořená, neplníme nálev až po okraj, pod okrajem necháme 1 - 2 cm volný prostor). Sklenice uzavřeme čistými víčky a sterilizujeme v zavařovacím hrnci 20 minut při teplotě 75 °C. Zavařená cuketa nám takto vydrží na suchém a chladném místě minimálně 1 rok.
Zavařování cukety můžeme ozvláštnit přidáním na tenké plátky nakrájené červené ředkvičky (1 kus na sklenici), jen musíme počítat s tím, že se nám nálev obarví dorůžova, nebo můžeme použít kousek křenu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.