Zelné závitky s mletým masem
Ingredience
- mleté maso: 300 g
- bílé zelí: 1 ks
- rýže: 50 g
- cibule: 1 ks
- vejce: 1 ks
- zeleninový vývar: 300 ml
- bobkový list: 2 ks
- majoránka: 1 KL
- oregano: 1 KL
- jalovec: 3 ks
- nové koření: 3 ks
- sůl
- pepř (mletý i celý)
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zelné závitky s mletým masem – recept
Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vychladlou rýži pak smícháme s mletým masem, na jemno nakrájenou cibulí a vejcem. Dochutíme majoránkou, oreganem, solí a mletým pepřem.
Zelí zbavíme košťálu a opatrně oddělíme jednotlivé listy tak, aby se nepoškodily. Jednotlivé listy ponoříme do vroucí vody a necháme je povařit asi 20 sekund, aby mírně změkly. Do středu každého listu položíme váleček z mletého masa, přehneme a smotáme. Na dno pekáče položíme pár čerstvých listů, aby se zelné závitky s mletým masem při pečení nepřichytily. Na toto lůžko pokládáme jednotlivé závitky vždy spojem dolů. Do pekáče vložíme bobkový list, jalovec a celý pepř, nové koření a zalijeme vývarem. Vše přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 170 °C asi 45 minut, poté dopékáme na 200 °C bez alobalu dalších 25 minut.
Zelné závitky s mletým masem podáváme s chlebem, bramborami nebo rajskou omáčkou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.