Dukátové buchtičky s krémem
Na vanilkový krém:
3 žloutky
vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
80 g pískového cukru
5 g škrobové moučky
40 ml mléka
Dukátové buchtičky s krémem – postup přípravy
Kvasnice dáme do misky, posypeme je lžičkou cukru a mícháme, dokud se kvasnice nerozpustí. Přidáme asi 100 g mouky, polovinu mléka a rozmícháme. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a trochu citrónové kůry. Doprostřed mouky uděláme důlek, dáme do něj kvásek, žloutky rozkvedláme ve zbylém mléce, postupně je za stálého míchání přidáváme k mouce a nakonec přidáme změklé máslo a vše důkladně propracujeme. Takto připravené těsto poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout.
Těsto vyválíme na placku asi 1 cm silnou, vykrájíme z ní dukátové buchtičky a narovnáme do máslem vymazaného pekáče těsně vedle sebe. Při rovnání na pekáč každou buchtičku potřeme po stranách i nahoře rozpuštěným máslem. Necháme ještě chvíli na teplém místě kynout a pak pečeme ve středně horké troubě 20 – 25 minut do zlatova.
Vanilkový krém na dukátové buchtičky:
Do hrnečku dáme žloutky, vanilku, cukr, škrobovou moučku a vše utřeme. Za stálého míchání přiléváme vařící mléko, směs postavíme na mírný oheň a za stálého míchání přivedeme zvolna k varu. Až vanilkový krém dostatečně zhoustne, prolijeme jej přes sítko a nalijeme na dukátové buchtičky.
Diskuse k článku
RE : Dukátové buchtičky s krémem