Věnečky z odpalovaného těsta
160 g hladké mouky
260 ml mléka
4 vejce
100 g Hery
½ prášku do pečiva
špetka soli
½ l mléka
½ dl rumu
1 a ½ sáčku vanilkového pudinku
125 g másla
100 g moučkového cukru
Věnečky z odpalovaného těsta – postup přípravy
Do mléka dáme Heru a špetku soli a zahřejeme k varu. Do mléka, ve kterém se rozpustil tuk, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání střídavě necháváme mimo plamen a na něm, než vznikne lesklé hladké těsto, které se nepřichytává na stěny hrnce.
Těsto necháme pár minut vychladnout a postupně přimícháváme celá vejce. Nakonec přimícháme k těstu na věnečky prášek do pečiva.
Plech vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto na věnečky dáme do zdobičky na dorty s největším vroubkovaným otvorem nebo do speciálního sáčku na tvoření věnečků a přes otvor protlačujeme stejně velká kolečka s dírou uprostřed. Pokud potřebujeme šablonu na stejně velké věnečky, skleničkou si na plech do mouky uděláme pomocná kolečka, která pak těstem kopírujeme.
Troubu rozehřejeme na 230°C, vložíme do ní plech s věnečky z odpalovaného těsta a po 10 minutách bez otevírání trouby ztlumíme na 180°C. Dále pečeme ještě asi 10 minut. Ještě horké hotové věnečky podélně rozpůlíme a necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme krém.
Pudink uvaříme v mléce, ochutíme rumem a necháme trochu vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a přidáváme po trochách vychladlý pudink.
Věnečky z odpalovaného těsta plníme krémem a sypeme moučkovým cukrem nebo poléváme oblíbenou polevou.
Diskuse k článku
RE : Věnečky z odpalovaného těsta