Čirůvka havelka /Tricholoma portentosum/
▪ Čirůvka havelka - vzhled
Klobouk má čirůvka havelka široký 3 – 10 cm, zpočátku kuželovitý a s podvinutým okrajem, později nízce sklenutý a zvlněný, zpravidla se zaobleným hrbolkem, paprsčitě vrostle vláknitý, šedý, hnědo šedý až černo šedý, často s olivovým nebo fialovým odstínem. Lupeny bělavé s citrónově bělavým nádechem.
Třeň 5 – 10 x 1 – 2 cm, bělavý až nažloutlý.
Dužnina bělavá s moučnou vůní a s chutí lískových oříšků, ve třeni nápadně roztrhaná.
▪ Čirůvka havelka - výskyt
Čirůvka havelka roste v jehličnatých lesích, zejména v písčitých borech (plodnice se začínají vytvářet pod povrchem půdy a jsou celé bělavé).
▪ Čirůvka havelka - vliv na zdraví
Houby jsou vhodné při odtučňovací dietě, pro nízký obsah cukrů se uplatňují i v diabetické dietě. Stravitelnost hub se dá zvýšit rozemletím v masovém mlýnku nebo přidáním soli nebo jedlé sody při tepelné úpravě.
▪ Čirůvka havelka - možnosti využití
Čirůvka havelka je lahodná houba vhodná k jakékoliv úpravě začerstva i ke konzervování v octě.
▪ Čirůvka havelka - recept
Rybí filé s houbovou majonézou
600 g rybího filé
200 g smetanové majonézy s houbami
olej
nastrouhaný křen
citronová šťáva
trocha hladké mouky
mletá červená paprika
mletý pepř
sůl
Rozložené plátky filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, posypeme červenou paprikou a moukou a na oleji upečeme do růžova. Na talíři polijeme smetanovou majonézou s houbami a posypeme nastrouhaným křenem, podáváme s chlebem.
Diskuse k článku
RE : Čirůvka havelka /Tricholoma portentosum/